Direktorka TO Sombor podnosi ostavku: Česte odluke koje štete ugledu TO i samog grada

Direktorka Turističke organizacije grada Sombora Zdenka Mitić podnela je ostavku na tu funkciju.
Direktorka TO Sombor podnosi ostavku: Česte odluke koje štete ugledu TO i samog grada
Foto: 021.rs

Javnosti je uputila otvoreno pismo.

Njeno obrazloženje prenosi portal Soinfo.org.

Sombor kao grad bogatog kulturnog nasleđa, grad umetnosti, ponosne istorije i jedinstvene prirode bio mi je inspiracija za odgovorno i predano vođenje Turističke organizacije grada Sombora u periodu od oktobra 2021. do aprila 2024. godine.
 
Na ovoj funkciji davala sam maksimum od sebe i uspešno sarađivala sa turističkim akterima na teritoriji grada, predstavnicima medija, kolegama iz TO Srbije, TO Vojvodine i lokalnih turističkih organizacija, predstavnicima međunarodnih organizacija i brojnim partnerima iz inostranstva. I sada, u ostavci, potrudila sam se da sve poslove oko planiranja aktivnosti TOGS i manifestacija koje se realizuju od strane ili uz podršku TOGS, u vidu budžeta i javnih nabavki, završim, kako ne bi dolazilo do bilo kakvog zastoja u radu.
Vremenom sam uvidela da moji predlozi i inicijative za unapređenje kvaliteta turističke ponude grada ne nailaze na adekvatno razumevanje i podršku osnivača, dok se sa druge strane očekuje neupitno sprovođenje odluka koje često štete ugledu Turističke organizacije i samog grada Sombora. Kako se politika meša u sve sfere našeg života, pokušala sam i na taj način da delujem na unapređenje turizma. No, ni sa te strane nije bilo velikih mogućnosti, s obzirom na činjenicu da je konstantno u toku neka kampanja koja iziskuje angažovanje po drugim temama.
 
Dakle, logično je da ukoliko se pomak i napredak ne vide, ovaj posao prepustim nekome ko je bolji od mene ili kome ovakva situacija neće smetati. Po pitanju statistike o broju dolazaka i noćenja, podaci govore da je u prošloj 2023. godini Sombor bio treći grad u Vojvodini po broju noćenja i dolazaka gostiju, nakon Novog Sada i Subotice, a ispred Vršca i Bečeja. U našem gradu je zabeleženo nešto preko 18.000 dolazaka i 47.000 noćenja turista. Takođe, turistički podaci se moraju posmatrati i za nekoliko godina u nazad, jer je npr. 2020. godina bila obeležena pandemijom i minimalnim rezultatima, te je je nagli skok broja dolazaka i noćenja u 2021. godini bio logičan.
 
Podaci o broju poseta slici "Bitka kod Sente" govore da veliki broj gostiju posećuje Sombor na nivou jednodnevnih izleta, ali nedostatak adekvatnog smeštajnog objekta tipa hotela za velike grupe predstavlja glavni razlog zašto grupe ne noće u našem gradu.
 
Ne možemo očekivati neka velika povećanja broja poseta i zbog odsustva unapređenja turističke infrastrukture u smislu kapitalnih projekata godinama u nazad. Turistička organizacija već duže od decenije ukazuje na potrebu obezbeđivanja barem osnovne turističke infrastrukture – javnog toaleta, parkinga za autobuse, unapređenja fijakerske službe, novih turističkih servisa i usluga...
 
O aktivnostima TOGS i njihovom broju svedoče i pohvale predstavnika Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Vojvodine, kao i brojnih turističkih agencija, sa kojima je TOGS konstantno u kontaktu, pružajući im informacije o programima posete Somboru i u logistici realizacije poseta. S te strane, TOGS svoj posao radi odgovorno i proaktivno, u skladu sa planom rada, koji se usvaja od strane Gradske uprave. Smatramo da je nemoguće da ovakve aktivnosti nemaju pozitivan odjek i da statistički podaci ne predstavljaju realnu sliku o broju turističkih poseta našem gradu.
 
Konstantno pristizanje novih zahteva za kategorizaciju i donošenje rešenja o kategorizaciji novih smeštajnih objekata u gradu takođe su potvrda činjenice da potrebe za novim smeštajnim jedinicama ima. Takođe, potrebno je na nivou grada unaprediti saradnju sa JP Vojvodinašume, tj. zajednički razmotriti mogućnost povećanja kvaliteta usluga koje oni kao upravljači SRP Gornje Podunavlje mogu da pružaju.
 
Iz svih gore navedenih razloga, smatram da nisam prava osoba za vršenje ove funkcije u datim uslovima, te podnosim ostavku i očekujem razrešenje na narednoj sednici Skupštine grada Sombora. Želim da naglasim da do ovog mog čina nije doveo nikakav direktan sukob ni sa kim, kao i da odlazim sa željom da Sombor u budućnosti bude prepoznat na turističkoj mapi Srbije onako kako mu dolikuje, te da se zahvalim saradnicima i partnerima koji su uvek podržavali rad i aktivnosti TOGS - stoji u otvorenom pismu Zdenke Mitić, direktorke Turističke organizacije grada Sombora u ostavci.
  • čiča

    12.04.2024 10:41
    odoše svi
    Svaka čast za ovu ženu,ovde kod nas u Apatinu takvih nema ovde su uguzi i podguzi sa srednjom školom ili najgori u klasi.SNS nam je zamenuo SPS,od zla oca gore majke.
  • Dragi

    11.04.2024 08:19
    Čemu negativne ocene na komentarima? Zar i ovde botujete? Sram vas bilo!
  • Milena

    10.04.2024 19:49
    Ocekivano
    Zaprepascena sam, u pozitivnom smislu, bila kada sam videla ovu zenu na ovoj funkciji, u smislu da znamo ko, kako i zasto se na takva mesta postavlja. Ova zena je inače rodjena bas za to mesto, ona je moja bivsa koleginica pa zato mogu to da kažem. I na zalost, uopste nisam iznenadjena ovim epilogom. Odose svi pametni, strucni, vredni i elokventni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina