Opozicija neće mesto potpredsednika u Skupštini Vojvodine: Znak protesta zbog izbornih nepravilnosti

Opozicione poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine neće predlagati potpredsednika pokrajinskog parlamenta.
Opozicija neće mesto potpredsednika u Skupštini Vojvodine: Znak protesta zbog izbornih nepravilnosti
Foto: 021.rs
Konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine nastaviće se u četvrtak, 25. aprila, posle pauze duge dva i po meseca. 
 
Opozicija je u više navrata ukazala na to da Srpska napredna stranka sprovodi "pravno nasilje", da toliko duga pauza nije moguća prema poslovniku, kao i da se naprednjaci bave isključivo Beogradom i Republikom.
U najavi za nastavak sednice nema informacije o kandidatima za predsednika Skupštine, kao i za potpredsednika. Ipak, poznato je da će za predsednika biti predložen Balint Juhas iz Saveza vojvođanskih Mađara.
 
Opozicione poslaničke grupe koje su nastale iz koalicije "Srbija protiv nasilja", kao i koalicija NADA, ostaju pri stavu da ne žele potpredsednička mesta, iako je to praksa u vojvođanskom parlamentu. 
 

Balint Juhas
 
Oni odbijaju da predlože ljude za ova mesta u znak protesta zbog nepravilnosti na decembarskim izborima. 
 
Opozicija se na kolegijumu skupštine samo saglasila sa podelom mesta poslanika u 19 odbora, što se i radi po matematičkom ključu, a tu će možda doći samo do personalnih izmena dok stignu sami predlozi.
Predsednik poslaničke grupe SRCE-ZLF-PZP Mihailo Brkić, koji je bio nosilac liste SPN-a na izborima, za 021.rs navodi da su posle više od dva meseca u utorak imali kolegijum u Skupštini, te da su dobili informaciju o nastavku sednice. 
 
On podseća da su pre nekoliko dana zahtevali da se sednica nastavi jer je pravno bilo neutemeljeno da se ona tako dugo ne održava. Prema poslovniku, prekid traje do 30 dana, dok je vlast tvrdila da je u pitanju pauza koja može da traje do 90 dana, što propisi ne prepoznaju kao pravnu normu. 
 

Mihailo Brkić
 
"Ovaj vakuum je napravljen bez potrebe, očigledno je to urađeno zbog usaglašavanja unutar SNS-a i koalicionih partnera, iako je po poslovniku ta sednica trebalo da bude nastavljena i zaključena izborom predsednika, potpredsednika i sekretara Skupštine", navodi Brkić.
 
Konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine je počela 9. februara, a zasedanje je prekinuto posle usvajanja izveštaja o sprovedenim izborima, čime su poslanicima potvrđeni mandati. Sednicom predsedava najstariji poslanik, Miroslav Španović iz PUPS-a.
U ova dva meseca nije bilo mnogo aktivnosti, formirano je devet poslaničkih grupa u koje su ušli predstavnici 20 stranaka i pokreta. 
 
Dosadašnja vladajuća koalicija SNS sa svojim partnerima iz SPS-a, SVM-a, SDP-a, PUPS-a, PS-a, ima 76 mandata, što je više nego dovoljno za formiranje većine. 
 
Za sada nema nikakvih najava o tome da li će Igor Mirović dobiti novi mandat na mestu pokrajinskog premijera. Osim njega, za ovu poziciju su navodno bili viđeni Damir Zobenica, pa i bivša gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, koja je predvodila listu SNS-a u Vojvodini. 
 
Prema nezvaničnim informacijama 021.rs, formiranje pokrajinske Vlade nije prioritet naprednjaka. To će biti učinjeno najverovatnije nakon što Miloš Vučević formira Vladu Srbije, a očekuje se da deo kadrova iz Novog Sada i Vojvodine bude "povučen" u Beograd. 
  • Omg

    24.04.2024 18:36
    Nećemo “skoro” ništa
    Odbili su potpredsednicka mesta, a prihvatili 5 mesta predsednika skupstinskih odbora kojima je nadoknada ista kao i za potpredsednike. Jako principijelno. Hahahahahahahahah
  • Hahahah

    24.04.2024 15:24
    Principijelno nema šta
    Opozicija ne uzima mesta potpredsednika, ali zato uzima mesta 5 predsednika skupstinskih odbora kojima je dodatak na platu jednak dodatku za potpredsednike.. bas principijelno sa njihove strane. Hahahahah
  • moki

    24.04.2024 14:16
    sprdačina
    Klasična parazitska banda, i ovi i oni i svi redom, FUJ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina