LSV o napadu u Bačkoj Palanci: Nastavnicima status službenog lica, problem se gura pod tepih

Vlada Republike Srbije pod hitno da donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima, ističu iz Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani.
LSV o napadu u Bačkoj Palanci: Nastavnicima status službenog lica, problem se gura pod tepih
Foto: 021.rs
Kako navode, napad na profesora Tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci je samo još jedan u nizu primera potpunog izostanka sigurnosti prosvetnih radnika.
"Posle prošlogodišnjeg napada na profesoricu u Beogradu, država nije preduzela ništa da se ovakve pojave spreče. Guranje problema pod tepih je i rezultovalo brutalnim povređivanjem profesora u Bačkoj Palanci", ističe LSV.
Naglašavaju da zakonski okvir koji reguliše zaštitu prosvetnih radnika mora da bude mnogo kvalitetniji i da obuhvata konkretne mere koje bi rešile ovaj problem.
 
"Mi smo još decembra 2022. godine zatražili da nastavnici i profesori moraju dobiti status službenih lica. Predlog tada nije prihvaćen. Zar je potrebno da neki prosvetni radnik bude ubijen, pa da država učini neki korak? Tražimo hitnu reakciju i maksimalnu zaštitu prosvetnih radnika", ističe LSV.
 
Više javno tužilaštvo u Novom Sadu kvalifikovalo je napad na profesora u Bačkoj Palanci kao krivično delo Napad na službeno lice u vršenju dužnosti.
 
Kako se navodi u saopštenju, šesnaestogodišnji bivši učenik Tehničke škole "9. maj" je uz krivičnu prijavu 9. maja priveden kod sudije za maloletnike Višeg suda u Novom Sadu.
 
Sudija je nakon saslušanja, na osnovu predloga Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, odlučio da se maloletnih stavi u pritvor.
 
Podsetimo, bivši učenik te škole u Bačkoj Palanci je 8. maja napao 65-godišnjeg profesora te škole, zadao udarac u predelu glave i naneo teške telesne povrede.
  • /

    11.05.2024 11:38
    /
    samo dase zna:profesoru je glava otvorena na dva mesta.
    na dzokovica je ispala iz ranca plasticna flasa /vidi se na snimku/ pa ste digli dreku o ugrozenom srpstvu.

    do srbije je
  • Bole

    10.05.2024 17:20
    @Ce

    Poenta uvođenja statusa službenih lica je da se pooštre kazne, za to će bilmeze itekako da bude briga.
  • Ce

    10.05.2024 15:28
    Zar stvarno mislite da je tamo nekog klinca briga za zakon i status kakav ima njegov profesor..problem je mnogo siri takoreci globalan i nema veze sa strankama koje su na vlasti vec sa vremnom u kojem zivimo i vrednosti koje se promovisu..a najbolja ilustracija je skupljanje jeftinih politickih poena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina