Kineska provincija Šandong zainteresovana za povrće iz Vojvodine

Delegacija Ministarstva poljoprivrede kineske provincije Šandong posetila je, na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, štand Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.
Vojvodina ima potpisan sporazum o saradnji sa provincijom Šandong, koja je najveći industrijski proizvođač i jedna od vodećih proizvodnih regija u Kini.
 
U razgovoru sa predstavnicima pokrajinskog sekretara, gosti iz Kine iskazali su interesovanje za izgradnju industrijskog parka gde bi poslovale kompanije koje se isključivo bave poljoprivredom i proizvodnjom povrća, koje bi bilo plasirano na domaće i strano tržište, saopšteno je iz Vlade Vojvodine.
Ocenjeno je da je u zajedničkom interesu i uspostavljanje saradnje i razmena znanja naših poljoprivrednih fakulteta, kao i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Instituta Biosens sa naučnoistraživačkim institutima iz te kineske provincije.
Provincija Šandong godišnje izveze 88 miliona tona svežeg i smrznutog povrća, a najveći je izvoznik u Japan i Južnu Koreju.
 
U Srbiju trenutno izvozi beli luk i đumbir.
 
Najavljeno je da će u septembru Vojvodinu posetiti predsednik provincije Šandong i ministar poljoprivrede, a u delegaciji će biti i predstavnici agrarnih kompanija zainteresovanih za saradnju u toj oblasti sa preduzećima iz Srbije.
  • Б

    18.05.2024 20:26
    По(р)ука за наше
    У музеју трговине у Бечу се чува камен који је неки "сналажљиви" Србин подметнуо "глупим" Аустријанцима у бурету са шљивама. Тада смо их зезнули и никад више. Немојте да то пробамо и са Кинезима. Још се сећам срамоте кад су нам 90-тих дали нафту, а ми им обећали алатне машине које, колико знам, никад нису стигле, мало нашом кривицом, а мало зато што санкције тада нису биле подигнуте до краја, само мало одшкринуте.
  • SRB-IN

    18.05.2024 19:58
    Nemojte mi da vas hranimo
    Pa mi nemamo ni pijaće vode za svoje ubogo stanovništvo. Braćo Kinezi ostaćete mali i neuhranjeni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina