Šta krije žabaljska njiva koju arheolozi zovu "Nova zemlja"?

Vest o tome da je u Banatu, kod sela Jarkovac, nedavno pronađeno veliko kasno neolitsko naselje staro 7.000 godina, proširila se i domaćim i svetskim medijima.
To naselje je jedno od 10 praistorijskih naselja koji međunarodni tim arheologa istražuje u Vojvodini u poslednjih 10 godina, kroz projekat "Borđoš".
 
Sekirica stara 7.000 godina, samo je jedan od brojnih predmeta koje je pronašao međunarodni tim arheologa, a koje ukazuju na to ko je i kako živeo u Vojvodini pre 7 milenijuma, prenosi N1.
Žabaljska njiva koju arheolozi zovu "Nova zemlja" jedna je od četiri značajne lokacije u Vojvodini na kojoj pronalaze predmeti iz praistorije.
 
"Naš cilj je da što više obogatimo naše saznanje. To je period istorije, odnosno praistorije o kom se jako malo zna. Recimo imamo predmete iz vinčanskog perioda, bronzu jer se vidi po profilaciji da je drugačija. Zatim, tipične ukrasi za posude iz bronzanog doba, pa čak i za urme", navodi arheološkinja Ildiko Medović.
Keramika i kamenje iz tog doba mogu da nam pokažu svakodnevni život ljudi iz neolita, kaže arheobotaničar Aleksandar Medović.
 
"Zatim njihovi problemi, čime su se hranili, sa kim su trgovali, kako su izgledale te posude, te kuće", navodi on.
 
U pitanju je zajednički projekat Muzeja Vojvodine i Arheološkog instituta u Kilu. Ove godine je navršeno punih 10 godina od kada zajedno istražuju vojvođansko tlo.
 
Martin Furholt iz Arheološkog instituta u Kilu navodi da su kroz istraživanja u Vojvodini pronašli veoma zanimljive obrasce naseljavanja.
 
"To nam pomaže da rekonstruišemo razvoj društvenih grupa i društvene organizacije u evropskim razmerama", ističe on.
  • Bob Rok

    28.05.2024 07:58
    7000
    To je velicanstveno!! Bravo za arheologe!! Jos ovakvih vesti.
  • Novosadjanka

    26.05.2024 22:41
    Nisu urme, urme su voće, nego urne, posmrtne posude... Nemam reči
  • Bane

    21.05.2024 12:41
    Tu je tada bilo more, tako su nas ucili u skoli. Kamo sada naselje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina