Ruma obnavlja delimično srušenu kuću Mileve Marić: Cena 37,5 miliona dinara

Opština Ruma raspisala je tender za rekonstrukciju i dogradnju Spomen kuće Mileve Marić u ovom mestu.
Procenjena vrednost posla je 37,5 miliona dinara. 
 
Rekonstrukcija podrazumeva i izgradnju još jednog sprata, odnosno potkrovlja.
Projektnim zadatkom se zahteva da se postojeći objekat rekonstruiše i dogradi tako da sa svojom spoljašnjošću bude usklađen sa istorijskim periodom u kom je Mileva Marić živela u Rumi, a to je kraj 19. veka. 
 
Nakon rekonstrukcije i dogradnje, Spomen kuća će se sastojati od dva dela - poslovnog dela u prizemlju i podrumu i stambenog dela u potkrovlju. 
 
Unutar poslovnog dela predviđen je direktan ulaz u biletarnicu iz koje posetioci ulaze u spomen sobu i galeriju, a zaposleni u čajnu kuhinju, toalet i kancelariju. 
Ovaj tender raspisan je nakon što je u maju objavljeno da je veći deo kuće srušen i da će se na ovom mestu graditi novi objekat.
 
Tada je nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Pokrajinske vlade i doskorašnja predsedica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama objasnila da drugog rešenja nije bilo.
 
"Objekat se nije nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa te strane nije postojala sporna situacija oko odluke o sveobuhvatnoj rekonstrukciji. Kuća je potpuno uklonjena i biće podignut nova, u fazama i u skladu sa vremenom i evociranjem perioda života i boravka porodice Marić. Plan je da naredne godine, kada obeležavamo 150 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, njena spomen-kuća otvori vrata i dočeka prve posetioce", napisala je ona.
 
Struka je utvrdila, kako je istakla Ćirić Bošković, da je objekat u izuzetno trošnom stanju i da se ne može obnoviti.
Kuća koja je nekada bila dom porodice Marić, a u kojoj je Mileva Marić Ajnštajn, čuvena matematičarka i fizičarka provela deo svog zivota, prešla je u vlasništvo Opštine Ruma 2023. godine. 
 
Tada je Ćirić Bošković istakla da su vlasnici poklonili kuću opštini i da će ona postati "centar kulture koji će biti na ponos svima nama". 
 
Mileva Marić, rođena je u tadašnjoj Austrougarskoj, tačnije u Titelu 1875. godine. Porodica Marić se  1877. godine seli u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu.
  • Brane

    14.06.2024 07:51
    Neverovatno
    Za toliki novac, se može napraviti ozbiljna kuca
  • Sns kartel

    12.06.2024 16:32
    Za te pare su mogli napraviti novu Milevu i da ona posetiocima kuva kafu,naplaćuje ulaz objašnjava šta i kako je bilo i zašto je bilo
  • Mileva & Tesla

    11.06.2024 15:36
    Oboje proveli život daleko od rodnog kraja. Tesla jedanput bio u Srbiji, bio je građanin sveta, podanik Austro-Ugarske, a mi smo ovde brate svi izmešani. Polutani, pa se svako deklariše prema sopstvenom osećaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina