Pančevo: Pooštreni kriterijumi za zapošljavanje mladih

Pančevo će i ove godine sredstvima iz budžeta pomagati građanima da dođu do zaposlenja ili da pokrenu svoj biznis.
Pančevo će i ove godine sredstvima iz budžeta pomagati građanima da dođu do zaposlenja ili da pokrenu svoj biznis.

Pored Sajma zapošljavanja, tu su i konkursi za studentske prakse, praske u javnom i privatnom sektoru i sredstva za samozapošljavanje.

Ove godine ima i promena, jer kako kaže članica Gradskog veća zadužena za socijalnu politiku, rad i zapošljavanje Suzana Jovanović, cilj je da uložena sredstva imaju što bolji efekat, a ne da se samo u izveštajima napiše da smo nešto dali za tu svrhu. Ovo nije prvi put da Grad dodeljuje određena sredstva studentima koji će raditi kod poslodavaca mesec dana i tako steći prva iskustva, ali je prvi put da postoji jasan kriterijum, jer oni drugi nisu spoznatljivi. - Ranije su morali da donesu potvrdu da prvi put pohađaju "tu" godinu studija, a sada je potrebna i prosečna ocena studiranja, jer želimo da one koji su vredni i uspešni nagradimo i oni su prioritet - rekla je Suzana Jovanović.

Osim studentske prakse, postoji i "stručna praksa" za one koji su završili odgovarajuće škole. Da bi i sredstava koja se ulažu za ovu namenu imala najveći efekat, prednost će imati oni kojima je staž skoro uvek neophodan kada kasnije traže zaposlenje na duže vreme. Do 13. juna traje prijavljivanje za stručnu praksu u javnom sektoru, a naknadno će biti raspisano i za praksu u privatnom sektoru.

- Reč je o zanimanjima za koje, po zakonu, imaju obavezu da polažu stručni ispit. Dakle, moraju da imaju dvanaest meseci pripravničkog staža, pa tek onda imaju pravo da polažu stručni ispit i tek nakon tog stručnog ispita imaju mogućnost da se zapošljavaju. Procena je bila da, ukoliko ne budemo imali ovakav program u javnom sektoru, veliki broj mladih ljudi za ta zanimanja neće moći nikada da odradi pripravnički, neće nikada moći da stekne uslove da konkuriše za posao, objasnila je Suzana Jovanović. Osim studentske i stručne prakse i programa samozapošljavanja, Grad finansira i sajmove zapošljavanja i opremanje stručnih kabineta po školama, sa ciljem da se obuče kadrovi koji mogu odmah da rade na tržištu. U ovogodišnjem pančevačkom budžetu za lokalni akcioni plan zapošljavanja izdvojena su 24 miliona, a pokrajina će sa milion dinara pomoći stručnu praksu u privatnom sektoru.

Sajam zapošljavanja se održava već u utorak, 10. juna. Do 13. juna traje prijavljivanje za stručnu praksu u javnom sektoru, do 20. juna za studentsku praksu, do 22. juna se mogu prijavljivati konstalitng firme za program samozapošljavanja, a nakon toga biće raspisan i javni poziv za stručnu praksu u privatnom sektoru.

  • 08.06.2014 10:18
    Mladi i posao? Pih! Ne treba mladi da rade, već da uče mađarski, dobiju pasoš i kidnu iz zemlje brzinom svetlosti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.