Pančevo: Paorima regresi ubuduće po hektaru

Predstavnici agrarnih udruženja danas nisu postigli saglasnost sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević-Bošković oko načina isplate regresa za veštačko đubrivo, ali je sigurno da će se raditi na ukidanju novčane pomoći i primeni isplate po hektaru zemlje.
Predstavnici agrarnih udruženja danas nisu postigli saglasnost sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević-Bošković oko načina isplate regresa za veštačko đubrivo, ali je sigurno da će se raditi na ukidanju novčane pomoći i primeni isplate po hektaru zemlje.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede naglasili su da se sada ne može menjati Pravilnik o regresima u biljnoj proizvodnji, ali da je predloženi model (račun-otpremnica) prihvatljiv.

Ministarstvo poručuje i da treba postići saglasnost da se taj model primeni u sledećoj godini i pronađe rešenje za sve poljoprivrednike. Predstavnici Udruženja "Pančevački ratari" i Agrarnog foruma - Pančevo pristali su da se regresi isplaćuju ove godine za sva đubriva, uključujući i tečna. Nejasni i nepotpuni fiskalni isečak se mora dopuniti sa fakturom, da bi zahtevi bili prihvaćeni.

Iz Ministarstva najavljuju da će se ubuduće regresi smanjivati u iznosima i prerasti u direktna davanja po hektaru, koja će se povećavati kao osnovni podsticaji do 2018. godine, kao što je u Evropskoj uniji. Konstatovano je da su osnovni podsticaji - direktna davanja po hektaru od 6.000 dinara (po modelu EU) počela sa isplatom na vreme i da dinamika isplata teče zadovoljavajuće.

Predsednik Udruženja "Pančevački ratari", Jovan Negovan, podsetio je da ministarka ima prava i mogućnost da osnuje agrarni savet pri Ministarstvu, na šta je ona pozitivno reagovala. Sastanku, koji su inicirali "Pančevački ratari", prisustvovali su i predstavnici Asocijacije poljoprivrednika i Kluba 100 plus.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".