Zrenjanin: Nelogičnosti u Elaboratu o snabdevanju pijaćom vodom

Predstavnici Udruženja "Naš grad, naša stvar" saopštili su da u predloženom Elaboratu, kojim se utvrđuje novi način snabdevanja pijaćom vodom u Zrenjaninu, postoji nekoliko nelogičnosti.
Predstavnici Udruženja "Naš grad, naša stvar" saopštili su da u predloženom Elaboratu, kojim se utvrđuje novi način snabdevanja pijaćom vodom u Zrenjaninu, postoji nekoliko nelogičnosti.

Prema njihovom mišljenju, tri tačke Elaborata nejasne su i nedorečene, zbog čega su javnosti skrenuli pažnju pre tendera, čije je raspisivanje svojevremeno najavljeno do 1. jula.

- Tačke 3, 5 i 7 smatramo spornim i nedovoljno transparentnim. U tački broj 3, elaborat predviđa da će cena vode po kubiku biti 0,28 evra. Nas zanima šta stoji iza te specifikacije: koliko koštaju materijal, ruke, tehnologija, repromaterijal, a koliko održavanje. U tački 5 navodi se da će troškove u slučaju usaglašavanja standarda snositi izvođač radova, odnosno onaj ko bude dobio posao. U slučaju uglašavanja, standardi će biti spušteni na nivo Evropske Unije koji su blaži, što znači da izvođaču radova cena troškova može samo da pojefitini. Zbog čega se onda ne vrši pritisak na republičkom i nivou agencija koje usaglašavaju te standarde da bi  cena tehnologije za preradu pijaće vode bila jeftinija, a ne da se nakon toga usaglase standardi - rekao je predstavnik udruženja "Naš grad, naša stvar" Momčilo Grujić.

On je kao najsporniju naveo tačku 7 u kojoj se navodi da će "ključni parametar za određivanje izvođača radova biti cena". Ovo udruženje smatra da "ključni parametar" može da bude samo najbolja kombinacija cene i kvaliteta. - Ova tačka je sporna jer nije suština da kupimo nešto najjeftinije, nego i kvalitetno u okviru naših materijalnih mogućnosti - rekao je Grujić.

Odgovor na peticiju koju su građani Zrenjanina u prethodnim mesecima potpisivali stigao je pre izvesnog vremena samo od predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ali ne i od premijera Srbije, Aleksandra Vučića. Članovi Udruženja "Naš grad, naša stvar" ponovo će uputiti pismo premijeru, u kom će se naći i informacije o elaboratu. Oni će tražiti sazivanje stručne javne komisije na nivou republike, koja će odrediti predstojeći tender.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina