Usvojen završi račun pokrajinskog budžeta za 2013.

Skupština Vojvodine usvojila je danas, većinom glasova, završni račun prošlogodišnjeg pokrajinskog budžeta sa izveštajem o njegovom izvršenju.
Skupština Vojvodine usvojila je danas, većinom glasova, završni račun prošlogodišnjeg pokrajinskog budžeta sa izveštajem o njegovom izvršenju.

Od ukupno 89 prisutnih poslanika za tu odluku je gasalo njih 65 a ostali su bili protiv.

Budžet Vojvodine za 2013. godinu planiran je i rebalansom utvrđen na iznos od oko 77,5 milijardi dinara, rekao je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman, precizirajući da su prihodi ostvareni u iznosu od 66,9 milijardi dinara. Planirano je da budžetski rashodi budu 56,3 milijarde dinara, a dostigli su nešto veći iznos od 61 milijardu dinara, naveo je on i napomenuo da je od tog iznosa za poljoprivredu izdvojeno oko 4,5 milijardi dinara.

Radoman je ocenio da su ta dva izveštaja “odraz rada vojvođanske administracije u prošloj godini i slika finansijskog stanja koje, kako je rekao, karakteriše i “nepoštovanje ustavne odredbe o tome da najmanje sedam odsto budžeta Republike Srbije treba da bude budžžet AP Vojvodine”. On je ukazao i na to da su lane izostali kapitalni transferi pokrajini iz republičkog budžeta, kao i da su bila smanjena ulaganja iz Republike u nerazvijena područja na teritoriji Vojvodine.

Radoman je rekao da je pokrajinski budžet ostvarivan u “turbulentnim uslovima” koji su obeleženi velikom zaduženošću našše zemlje, snižavanjem kreditnog rejtinga Srbije, prevelikim obimom sive ekonomije kao i radom Poreske uprave koji je “daleko od ciljeva” koji bi trebalo da budu ostvareni u toj oblasti.

Predstavnici opozicije u pokrajinskoj skupštini kritikovali su Pokrajinsku vladu za neracionalno trošenje budžetskog novca, kako kroz pojedine pokrajinske sekretarijate tako i posredstvom fondova.

Poslanik SNS Pavle Počuč zamerio je pre svega to što, kako je naveo, budžet nije bio investicioni, iako je to obećano da će biti i dodao da je Pokrajinska vlada koju predvodi Bojan Pajtić najodgovornija za to što u Vojvodini “svaki treći stanovnik živi ispod granice siromaštva”.

Njegov stranački kolega Milan Vlaisavljević rekao je da je budžetska rezerva lane u pokrajini, sa predviđenih 150 miliona dinara, porasla na 600 miliona dinara, tako da je Pokrajinska vlada na taj način “imala više od pet miliona evra da potroši po svom nahođenju, bez skupštinske kontrole”.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov rekao je da je za nauku i tehnološki razvoj bilo izdvojeno oko šest odsto ukupnog budžeta što je, kako je kazao, deset puta više nego za privredu, odnosno za zapošljavanje i zapitao kakva je to zapravo finansijska politika i koji su joj prioriteti.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović je u polemici sa Jovanovim istakao da pokrajina znatno više ulaže u nauku od republike i da je izdvojenih milion evra za ostvarivanje međunarodnih projekata donelo čitavoj zemlji 20 miliona evra.

Pokrajinska skupština prethodno je za potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice izabrala Mihalja Njilaša umesto Andora Delija koji je podneo ostavku zbog toga što je na izborima u Mađarskoj izabran u Evropski parlament.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina