Romima traže dokaz o upisu u birački spisak za upis srednje i fakulteta

Pokrajinski ombudsman izrazio je zabrinutost povodom informacija da pripadnici romske nacionalne manjine prilikom upisa u srednje škole i na fakultete uz prijavni formular treba da prilože i rešenje o upisu u posebni birački spisak.
Pokrajinski ombudsman izrazio je zabrinutost povodom informacija da pripadnici romske nacionalne manjine prilikom upisa u srednje škole i na fakultete uz prijavni formular treba da prilože i rešenje o upisu u posebni birački spisak.

Na sajtu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine se navodi da je to rešenje potrebno priložiti kako bi učenici i studenti romske nacionalnosti dokazali da se izjašnjavaju kao pripadnici romske nacionalne manjine i da će, ukoliko kandidat ne poseduje navedeno rešenje, prijava biti odbačena kao nekompletna.

"Imajući u vidu da se podaci iz posebnog biračkog spiska mogu koristiti isključivo u svrhu ostvarivanja aktivnog i pasivnog biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina, a nijednim zakonom nije propisana mogućnost korišćenja posebnog biračkog spiska u svrhu ostvarivanja drugih prava nacionalnih manjina, ne postoji pravni osnov da nacionalni savet ograniči ili uslovi ostvarivanje bilo kojeg prava pripadnika nacionalne manjine prilaganjem rešenja o upisu na poseban birački spisak", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Ombudsman je još 2013. godine ukazao na nezakonitosti u primeni afirmativnih mera za upis u visoke strukovne škole i fakultete. Ukazano je na to da u Republici Srbiji ne postoji pravni osnov za izdavanje potvrde o nacionalnoj pripadnosti građana. Ovakav dokument ne može izdavati ni Nacionalni savet, niti bilo koji drugi organ uprave.

  • 13.08.2014 21:21
    Traze resenje o upisu u poseban biracki spisak?Kako ce i na koji fazon da se buduci srednjoskolci upisu u poseban biracki spisak kad nisu punoletni,i ne mogu da glasaju...Kakva je smejurija...
  • manjinac

    14.07.2014 16:13
    zasto se cudite?
    etnobiznis, to su nacionalni saveti i naravno partijski servisi
  • 14.07.2014 15:50
    Кад ће више крај декаде рома? Толике године покушавате да их уведете у нормалне токове друштва и на крају ништа. Они то не желе, лепо им је овако. И зато доста више са повластицама за њих!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina