Pančevo: Pisali žalbe Vučiću, Nikoliću, Pajtiću...

Kako bi se lakše izborili da trasa buduće magistralne pruge ne prođe kroz naselje Stara Misa, deo stanovnika ovog naselja formirao je svoje udruženje građana.
Kako bi se lakše izborili da trasa buduće magistralne pruge ne prođe kroz naselje Stara Misa, deo stanovnika ovog naselja formirao je svoje udruženje građana.

Pisma u kojima iznose svoje argumente i pozivaju na razgovor poslali su na desetak adresa, od predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, preko pokrajinskog premijera Bojana Pajtića do direktora "Železnica Srbije" i NIS-a. Odgovore su za sada dobili od gradskog i republičkog ombudsmana. Već mesecima stanovnici Stare Mise vode akciju da se trasa buduće pruge premesti – da ne prođe sadašnjim rafinerijskim kolosekom, koji im je ispod prozora, nego da zaobiđe Pančevo u širem luku. Sada su formirali Udruženje građana stanovnika Mesne zajednice "Mladost" i rešili da svoj problem objasne nadležnima u Republici, Pokrajini i ključnim javnim preduzećima.

- Hoćemo sve da obavestimo šta radimo i kakvi su nam planovi. Nadamo se da će neko imati razumevanja da se reši problem sa prugom. Prvo smo stupili u kontakt sa gradonačelnikom Pančeva, uglavnom telefonom. Sada smo i zvanično poslali dopis da nas primi. Nadamo se da će to ispuniti. Druge aktivnosti preduzimamo u petak, 25. jula u 18 sati održaćemo Skupštinu građana MZ "Mladost" - rekao je Denko Tončev iz pomenute mesne zajednice i pozvao sve meštane na taj sastanak, koji će biti u Kozaračkoj ulici br. 30.

On kaže da nije isključeno, što se već naveliko traži, da izađu na prugu.

- Poslali smo dopise, molbe, na dvanaest adresa. Baš smo molili da nam pomognu, jer pruge prolaze kroz naselje. Prolaze i kroz Pančevo, ne obilazeći ga. Čuli smo da u mnogo mesta pruge obilaze oko grada. Tako je u Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Čačku... Obratili smo se predsedniku Republike, predsedniku vlade, ministarki za saobraćaj. Obratili smo se direktoru "Železnica Srbije", direktoru NIS-a, a i zaštitniku građana Pančeva, Srbije i Autonomne Pokrajine Vojvodine - naveo je Soltir Đorović iz MZ "Mladost".

Pisma su poslata i predsedniku pokrajinske Vlade, nadležnom pokrajinskom sekretaru, kao i na adrese nadležnih za ekologiju na nivou Grada, Pokrajine i Republike. Soltir Đorović kaže kako su ombudsmani već reagovali.

- Odmah smo dobili odgovor od zaštitnika građana Grada Pančeva. Sa njima smo imali pozitivan razgovor. Iznenađeni su bili kada su čuli kuda sve ide pruga. Javila nam se Kancelarija zaštitnika građana Srbije Saše Jankovića sa pozitivnim mišljenjem po nas. Imali smo usmeni kontakt, a i pismeno su nam se obratili da su dobili naš dopis. Rekli su da će učiniti što je u njihovoj moći da nam pomognu - naglasio je Soltir Đorović.

Bunt stanovnika Stare Mise zbog planiranog pojačanja železničkog saobraćaja pored njihovih kuća traje mesecima, ali pomaka nema. Povremeno neko izrazi razumevanje, ali to brzo padne u vodu. Kao primer navodi se nedavni obilazak sporne pruge predstavnika Ministarstva saobraćaja sa gradonačelnikom, o čemu ni mediji ni građani nisu bili obavešteni. U Udruženju građana MZ "Mladost" očekuju da najkasnije polovinom avgusta dobiju odgovore sa svih nadležnih adresa kojima su se obratili. Kažu da bi to bio prvi korak ka dijalogu i iznošenju argumenata.

  • 03.08.2014 14:48
    istorija
    Neko iz Panceva mi je bas pricao pre par godina kako je u proslom veku bila slicna situacija. Bile su izdvojene pare za prugu za industrijski kolosek koji je trebao da vodi do fabrike 30 km od grada, koja se tad gradila, ali nekako fabrika sagradjena blizu centra i kolosek je mnogo kraci ispao...
    Zanimljivo ponavljanje istorije.
  • 23.07.2014 11:04
    Čuj, pruda u Srbiji! Nema potrebe da se zamarate, ta pruga će se graditi nikad, a možda ni onda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina