"Nestalo" 500.000 hektara oranica

U Vojvodini je "nestalo" 514.105 hektara državnog i zadružnog poljoprivrednog zemljišta usled nezakonite privatizacije, tvrde u Udruženju za borbu protiv dominantne sistemske korupcije "Obruč", koje je nastalo na inicijativu Verice Barać.
U Vojvodini je "nestalo" 514.105 hektara državnog i zadružnog poljoprivrednog zemljišta usled nezakonite privatizacije, tvrde u Udruženju za borbu protiv dominantne sistemske korupcije "Obruč", koje je nastalo na inicijativu Verice Barać.

Predsednik "Obruča" Nenad Ilić izjavio je da se radi o više od 200.000 hektara zadružnog poljoprivrednog zemljišta i nestajanju zadruga na, kako kaže, različite načine.

On je rekao da je privatizovano 146 zadruga, i da je direktno oštećeno 50.000 radnika koji su decenijama stvarali i kupovali zadružnu imovinu, najavljujući da će se oni udružiti kako bi se zajedno borili protiv "pošasti koja se zove otimačina zadružne imovine".

Prema njegovim rečima, u vojvođanskim opštinama se pojavljuju novi "Dunđerski" koji su u sprezi sa lokalnom "političko-tajkunskom elitom".

"Agencija za privatizaciju se ogradila i doslovce rekla da je to zadružna imovina, a to katastri volšebno prebacuju na lokalne tajkune", kazao je Ilić, dodajući da je i republički pravobranilac zatražio da se ta imovina "ne prepisuje privatniku i tajkunu, ali da su katastri neumoljivi, zajedno sa političko-tajkunskom elitom na lokalu".

Ilić tvrdi i da je u katastrima, u zavisnosti od opštine do opštine, bio prinuđen da plati od 2.000 do 6.000 evra za pribavljanje dokumentacije.

"Sistemska korupcija je toliko duboko otišla da nijedan državni aparat koji se do sada promenio, apsolutno nije zainteresovan za rešavanje problema", zaključio je Ilić, koji je zatražio od premijera, policije, tužilaštva, suda i ostalih državnih institucija da spreče takve pojave.

Božo Raković iz Grupe poljoprivrednika opštine Kula rekao je da su svi republički i pokrajinski organi kojima su se obraćali do sada ostali nemi, a sada im se pridružila i lokalna samouprava na opštinskom nivou. On smatra i da se Agencija za privatizaciju ponaša kao da je nedodirljiva i iznad ostalih državnih institucija.

Veselin Muhadinović, predsednik Saveza akcionara Vojvodine, rekao je između ostalog, da su kapital svih poljoprivrednih kombinata procenjivala ista dvojica profesora, kao i da su svi kombinati prodati u maju i junu.

"To znači da vam neko da posejane površine, i samo uđe u njive i sav prihod uzme, i sa tim isplati firmu. o je pljačka velikih razmera", kazao je Muhadinović.

Predstavnici "Obruča" i Antikorupcijske lige Balkana saopštili su da su dokaze o "krađi" državne i zadružne imovine, kao i o još destak slučajeva korupcije, kriminalnih aktivnosti i prevara u Srbiji prošle nedelje predočili i Evropskoj komisiji.

  • 29.07.2014 21:38
    Di je nestalo? Zemlja ne moze nestati.
  • Brus Vilis

    29.07.2014 20:37
    Elem, imademo još jedan vid legalne otimačine, a sprovode ga političari i visoko kotirani službenici banaka. Reč je o tome da su, govoreći uopšteno, Srbi prilično bogati, jer većina ima svoju nekretninu. To na primer uopšte nije slučaj sa Švabama. E sad, sve banke odreda su odlučile da ne uvažavaju hipoteku na imovinu osim ako ona nije u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu. To je javna tajna. Za kuću ne pokušavajte, takve zahteve ni ne gledaju. Dakle, stanovnik Kikinde, Sremske Mitrovice ili Apatina nema šanse da dobije ijedan drugi kredit, osim lakog keša po zverskim kamatama. Na ovaj način se do besmisla obezvredjuje imovina seljaka i žitelja manjih gradova. Primera radi, Mitrovica je puna kuća od 150 kvadrata koje nude za 25-30.000 evra. Ludo! Novci su znači usmereni samo u tri grada. Seljak ne može da obnovi mehanizaciju, u manjim gradovima se ne može pokrenuti kakav-takav privatan biznis i ljudi su primorani da se sele u spomenuta 3 grada. Naravno, tu mogu biti podstanari ili (ojha) uzeti stambeni kredit. Sudski veštak koji procenjuje vrednost imovine na koju ide hipoteka svesno će zakinuti barem 20% jer mu je u cilju da banka ako do toga dodje što brže proda nekretninu. Tako on čuva svoj posao i saradnju s bankama. Uz to, vrednost nekretnine mora biti za 30% veća od kredita. To su pravila banke. Opet - da bi što pre prodali imovinu ako ne vraćate kredit na vreme. Znači, u samom startu vrednost vaše imovine je prepolovljena. Znam, ovo je komplikovano i ne baš shvatljivo, ali šta mislite, odakle tim liderima u bankama plata od 2-3 hiljade evra plus godišnji bonusi od 10-ak hiljada?

    Političari su bankama omogućili da posluju kako hoće. Oni su u upravnim odborima banaka. Kako sad stoje stvari za 10 do 15 godina bićemo duplo siromašniji, bez obzira na kupovnu moć koja će ostati ovakva kakva je ili čak malo bolja.
  • Vojvodina u srcu

    29.07.2014 20:35
    pobeci od zla
    Sve drzave koje su pobegle od Beograda danas napreduju u razvoju oslobodjene stega ovog mracnog grada .
    Sta mi cekamo ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.