CP: Konzulat Crne Gore treba da bude u Bačkoj

Crnogorska partija (CP) pozdravila je odluku Vlade Crne Gore da ubrza proces otvaranja konzulata u AP Vojvodini i veruje da će to doprineti jačanju veza crnogorske zajednice sa matičnom državom, ali ističe da bi konzulat trebalo da bude u Bačkoj.
Crnogorska partija (CP) pozdravila je odluku Vlade Crne Gore da ubrza proces otvaranja konzulata u AP Vojvodini i veruje da će to doprineti jačanju veza crnogorske zajednice sa matičnom državom, ali ističe da bi konzulat trebalo da bude u Bačkoj.

Kako je nedavno najavljeno, planirano je, u dogovoru Vlada Crne Gore i Srbije, da crnogorski Konzulat bude otvoren u Sremskim Karlovcima. To je, međutim, izazvalo nezadovoljstvo pojedinih crnogorskih udruženja u Vojvodini.

Crnogorska partija, u svom saopštenju, podseća na činjenicu da najbrojnija crnogorska zajednica u pokrajini živi u Bačkoj i to sa najvećom koncentracijom u opštinama Kula, Vrbas i Mali Iđoš, i smatra da te tri susedne opštine predstavljaju nukleus oko kojeg treba da se sjedini nacionalna energija Crnogoraca u Srbiji u cilju očuvanja identiteta i ostvarivanja zakonima i ustavom garantovanih prava.

CP očekuje da crnogorska zajednica u Srbiji "uspešno završi proces upisa u posebne biračke spiskove i ispuni uslov za izbor nacionalnog saveta, radi ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi crnogorskog jezika i pisma".

  • Stevan

    03.08.2014 12:15
    Kasno..
    Pa što je CP pozdravila prvo odluku o Karlovcima pa sad kad je preokrenuta pozdravlja novu odluku. Nisu odlučili da Konuulat tako neodređeno bude u Bačkoj već u Vrbasu.
  • molim, molim

    03.08.2014 11:10
    @alo,alo - crnogorci
    Onda isto tako i Mađari i Hrvati, baš kao što Srbi uživaju u njihovim državama.
    Ako ovo podržiš u potpunosti se slažem sa tobom, ako ne, onda si običan licemer!
    Dao sam ti +!
    Možeš i da odgovoriš, nije zabranjeno!
  • 03.08.2014 10:01
    Kula, Vrbas i Mali Iđoš... zona sumraka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.