Čoka: Zapušteni objekat dve decenije skuplja prašinu

Izgradnja tržnog centra u Čoki među najvećim je promašenim investicijama opštinske vlasti, čiju cenu su građani platili iz opštinske kase.
Izgradnja tržnog centra u Čoki među najvećim je promašenim investicijama opštinske vlasti, čiju cenu su građani platili iz opštinske kase.

Gradnja tržnog centra u centru Čoke započeta je pre dve decenije, a pored toga što su napuštene zidine pretvorene u veliko ruglo, još se ne zna koja će im biti namena, ako se gradnja ikada nastavi. Gradnju je 1994. godine započelo Javno stambeno preduzeće "Čoka", potpisavši ugovore sa 19 udružioca sredstava, ali je izgradnja na čudan način zaustavljena. Od 19 potencijalnih vlasnika poslovnog prostora, od obustavljanja gradnje do 2007. godine, kada je Skupština opština Čoka donela odluku o obezbeđenju sredstava radi izmirenja obaveza JSP "Čoka" nastalih na osnovu dugova poveriocima u izgradnji tržnog centra, devetoro je namireno kompenzacijama, dok je od desetoro preostalih njih osam pokrenulo sudski spor radi naknade štete. Tada je odlučeno da se za izmirenje obaveza poveriocima JSP "Čoka" iz opštinske kase u tri budžetske godine u isto toliko rata obezbedi isplata 207.270 evra.

Neverovatno je da je odlučeno da se namire poverioci koji su zapretili blokadom opštinskog računa, a da se pri tom ne ponudi nikakvo rešenje, u vidu prodaje ili ustupanja započetog i zapuštenog objekta. Račun JSP "Čoka" je zbog potraživanja izigranih udružioca sredstava godinama bio u neprekidnoj blokadi, a svi ostali poslovi, osim stambenih, prebačeni su na JP Direkciju za izgradnju opštine Čoka. Namirivanje poverilaca ozbiljno je tada zapretilo da ugrozi funkcionisanje opštine, a objekat tržnog centra i pre sedam godina predstavljao je ruglo Čoke, da ga na sudskoj licitaciji nije bilo moguće prodati za 5,5 miliona dinara, dok su potraživanja poverilaca iznosila oko 18 miliona dinara.

Ministarstvo finansija Republike Srbije dalo je preporuku opštinskim čelnicima da prihvate isplatu poverilaca u ratama. U međuvremenu, JSP "Čoka" je ugašeno, a za promašaje u gradnji tržnog centra, nije potezano pitanje odgovornosti. Predsednik opštine "Čoka" Ferenc Balaž kaže da ni u ovoj godini ne nameravaju preduzimanje nekih koraka u pogledu budućnosti tržnog centra, ali da će se krenuti čim se vlasnički odnosi srede u celini.

- Koliko znam, tamo samo postoje napuštene zidine, koje nigde nisu evidentirane. Postoje ideje za rešenje problema tržnog centra, ali nisu dovoljne samo ideje, nego je suština obezbeđenje para za nastavak gradnje. Do sada je bilo više zanimljivih ideja, počev od toga da se pretvori u rekrativni centar, mogućnosti korišćenja za školski internat ili dom za stare. O tome se razmišlja, ali još nemamo ništa definisano. Nadam se da na kraju mog mandata građevina neće ostati takva kakva je sada - uverava Balaž.

Član Opštinskog veća Tibor Olaj dodao je da je ove godine u Katastru nepokretnosti rešeno pitanje vlasništva, te da je zemljište uknjiženo u vlasništvo opštine Čoka, kao neizgrađeno građevinsko zemljište. Prema rečima Olaja, od poverilaca koji su se sporili sa opštinom još nije namiren jedan, jer se vodi sudski spor, a svi ostali su isplaćeni.

  • sdragan

    04.08.2014 08:11
    Vesele devedesete :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".