Zrenjanin: Čista voda 2015. godine

Iz zrenjaninskih slavina čista voda poteći će 2015. godine, obećavaju nadležni. Iako to može biti učinjeno već danas, kako navode, zbog sezone godišnjih odmora međunarodna javna nabavka biće objavljena za petnaestak dana.
Iz zrenjaninskih slavina čista voda poteći će 2015. godine, obećavaju nadležni. Iako to može biti učinjeno već danas, kako navode, zbog sezone godišnjih odmora međunarodna javna nabavka biće objavljena za petnaestak dana.

Kažu da je cilj da se što više zainteresovanih kompanija javi. - Očekujemo od kompanije koje će pojaviti da maksimalno ozbiljno shvate ovu javnu nabavku. Njome je predviđeno da tri miliona evra iznosi garancija za uspešno izveden posao - izjavio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Direktor "Vodovoda" Goran Tajdić istakao je da Zrenjaninci vodu neće plaćati više od Beograđana ili Novosađana. Cena će biti oko 0,5 eura. Primarni izvor najverovatnije će biti bunari na području Mihajlova.

- Usluga prečišćavanja vode građane će koštati dosadašnju cenu vode koja je 27 dinara po kubnom metru, bez PDV-a plus troškove račišćavanja vode, kako bi ona bila u skladu sa pravilnikom Republike Srbije. Javnom nabavkom je predviđeno da maksimalna cena koju ponuđač može da ponudi bude 0,28 eura - objasnio je Tajdić.

U Udruženju "Naš grad, naša stvar", koje je u iniciralo proteste na kojima je od gradskih vlasti zahtevano rešavanje ovog dugogodišnjeg problema, napominju, da u narednom periodu neće biti okupljanja u centru grada, ali da će pratiti razvoj situacije. Najverovatnije će organizovati još jedan performans, kada bude objavljena javna nabavka.

- Zadovoljni smo što se pokreće tender i nadamo se da će to biti rešenje. Međutim, nismo zadovoljni kako se u taj tender krenulo. Ulazimo opet na nesigurno tlo, kada će se desiti nešto, a ne znamo šta. Očekujemo da će struka ipak morati da bude uključena u rešavanje ovog pitanja - rekao je Zdravko Vujasinović iz udruženja "Naš grad, naša stvar".

Javna nabavka biće otvorena 60 dana, a rok za završetak posla, od momenta potpisivanja ugovora, biće osam meseci, tvrde nadležni. Ističu i da slična postrojenja za preradu vode funkcionišu u delovima Italije, Češke, Nemačke i Slovačke, gde je geomorfološki sastav sličan ovdašnjem. Uz rešavanje problema pijaće vode u Zrenjaninu, u planu je i zamena vodovodnih instalacija, starih i više od pedeset godina.

  • zodijak ns

    04.08.2014 22:08
    sramota alavost i neznanje
    Izvoriste na Mihajlovackom drumu ima veliki pijezo pad, stim velika potrosnja energije i sa izuzetno sporom vodozamenom! Sistemi koji se predlazu su preskupi, bio ucesnik pa se povukao. Priobalje Tise je mnogo izdasnije, sa hemizmom gde je preciscavanje neuporedivo jeftinije, i izuzetnom vodozamenom.
    Ovo trenutno rade totalne politicke neznalice izlobirane od nasih istih alavih strucnjaka. Ako se neko nasao prozvanim i treba, jer je ovo ISTINA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".