Vrbas: Crnogorski jezik u službenoj upotrebi

Crnogorska partija uputila je pismo predsedniku opštine Vrbas Bratislavu Kažiću sa zahtevom da se na prvoj narednoj sednici opštinskog veća pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu, jer su stečeni svi zakonom propisani uslovi.
Crnogorska partija uputila je pismo predsedniku opštine Vrbas Bratislavu Kažiću sa zahtevom da se na prvoj narednoj sednici opštinskog veća pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu, jer su stečeni svi zakonom propisani uslovi.

Crnogorska Partija od Kažića traži i da se prekine sa praksom "dugogodišnje diskriminacije pripadnika crnogorske zajednice".

- Crnogorska partija očekuje da Bratislav Kažić, kao demokratski izabran predsednik opštine i predstavnik najveće političke partije u zemlji, obezbedi skupštinsku većinu koja će izglasati odluku koju im imperativno zakon i ustav nalaže - ističu u CP. Partija naglašava da se radi se о potrebi usklađivanja opštinskog statuta sa Zаkоnom о službеnој upоtrеbi јеzikа i pisаmа. Na taj način bi se crnogorski jezik nа tеritоriјi оpštinе Vrbаs uveo u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа.

U CP ističu da je lokalna samouprava obavezna da svojim statutom uvede u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva. Kako se navodi, u opštini Vrbas živi 7.353 Crnogoraca, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine. Crnogorska partija ističe da su nadležni u Vrbasu do sada ignorisali slične zahteve, kao i preporuku Pokrajinskog ombudsmana iz prošle godine, a da su na isti zahtev te partije koji im je upućen krajem prošle godine odgovorili negativno.

U saopštenju se navodi i da je, pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji, gde su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika, Mali Iđoš, koja je, kako se podseća, ovaj jezik uvela u službenu upotrebu pre četiri godine.

  • sovra

    06.08.2014 20:41
    koga to jos interesuje u ovoj nemastini kakva prazna prica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".