Jamena: Ugroženi čekaju u redu za kuće

U opštini Šid obrađena su rešenja za 266 oštećenih kuća u selu Jamena, po kojima su domaćinstva svrstana u četiri kategorije, s predviđenom nadoknadom od 120.000 do 350.000 dinara.
U opštini Šid obrađena su rešenja za 266 oštećenih kuća u selu Jamena, po kojima su domaćinstva svrstana u četiri kategorije, s predviđenom nadoknadom od 120.000 do 350.000 dinara.

Najugoroženiji, oni čije su kuće srušene ili predviđene za rušenje, a ima ih 22, čekaju da dođu na red.

- Postoji rešenje oko saniranja objekata. U toku pregleda objekata išla je uz komisiju za popis i građevinska komisija. Ona je utvrdila koliko i kakvog građevinskog materijala treba za svaku kuću. Ti podaci su u rukama preduzeća 'Standard' iz Novog Sada, koje će za materijal za sanaciju oštećenih objekata utrošiti 3,1 miliona dinara - kaže predsednik mesne zajednice Jamena Miodrag Starčević.

On napominje da bi do kraja ove sedmice to preduzeće trebalo da isporuči građevinski materijal po domaćinstvima. Do sada je već obezbeđeno nešto cigli i polovina od potrebne količine kreča. Materijal će deliti komisija u skladu sa preporukom građevinske komisije. Deo cementa koji je, kao donacija stigao u selo, iskoristiće se za popravku porušenih ćuprija u selu, kad su bageri čistili kanale, i da se poprave pešačke staze koje su tada oštećene. Teret sanacije kuća u Jameni, sudeći po svemu, pada na vlasnika kuće, kojima ono što je dodeljeno po rešenjima neće biti dovoljno, smatra Starčević.

- Mislim da se 95 odsto ljudi neće uklopiti u tu sumu, ali će se manji deo stanovnika Jamene žaliti, ostali će uzeti što je dodeljeno – kaže predsednik MZ. Veliki problem za Jamenčane je što još nema rešenja kako da nabave osnovnu belu tehniku, nameštaj i drugo pokućstvo koje je u toku poplave oštećeno, bačeno i odneto u smeće. - To im je obećano od strane pokrajinske vlasti, pominjane su i neke milionske sume, ali još nema pomaka u tom pravcu. Do sada smo samo od Srpske pravoslavne crkve dobili devet frižidera, 41 šporet na tvrdo gorivo i deset visećih kuhinja, pa čekamo da dođe paroh koji ih je i poslao da ih i raspodeli. Od Pokrajine smo tražili i 300 kreveta, a dobili smo svega 70. U toku poplave u maju ove godine mnogi visoki funkcioneri su obećali izgradnju novih kuća, jer po našem proračunu sada su 22, ali kada se o tome povede reć, svi ćute - kaže Starčević.

Ilija Jović je za popravku kuće u Ulici Vuka Karadžića 18 dobio 250.000 dinara. On smatra da je to malo novca i da je šteta daleko veća. Kuća je bila u dubokoj vodi, koja je unutra dosezala do 110 centimetara. - Propao mi je sav nameštaj, bacio sam ga, kao i deo bele tehnike koji više nije za upotrebu – kaže Jović, i podseća da niko nije procenio štetu na pomoćnim objektima, pa se i ne nada da će za taj gubitak nešto dobiti.

Cvijetina Stanivukovića snašla je posebna nevolja. Kad je komisija popisivala štetu, on je pošteno odgovorio da nije bilo vode u njegovoj kući u Boračkoj ulici br. 12, ali su naknadno izbile podzemne vode, propao laminat, pukla fasada, udarila vlaga u zidove. - Ne kajem se što sam iskreno rekao, ali sam tražio da komisija ponovo izađe da vidi kako da ovo saniram. Kad sam pozvao majstora da proceni potrebne radove, on je izračunao da će koštati oko 4.000 evra, što je svakako previše – kaže Stanivuković.

Petar Nikolić iz Ulice Braće Jurića br. 8, dobio je rešenje po kojem je odbijen za svaku vrstu pomoći. - Od vode mi je kuća utonula i pukla od temelja do gore. Kada je komisija bila, činilo se da je sve bilo u redu, a sada je pukla i gornja ploča. To smo sve snimili, podrum je pun vode, sada kada nema poplave, sve su to posledice podzemnih voda. Zato pozivam opštinsku komisiju da dođe i uveri se da mi treba pomoć. Ja nemam čime to da platim – kaže Nikolić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.