Pastor: Sastanka će biti, DS, NDS i LSV detinjaste

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže da će sastanak o budućnosti pokrajinskih vlasti sutra biti održan uprkos tome što su DS, LSV i NDS otkazale učešće.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže da će sastanak o budućnosti pokrajinskih vlasti sutra biti održan uprkos tome što su DS, LSV i NDS otkazale učešće.

"Nisam se uljuljkivao u to da ćemo oko svih pitanja imati podudarne stavove, ali sam bio ubeđen da na moj gest i poziv neću dobiti šamar. To me je iznenadilo", rekao je Pastor i dodao da je obaveštenje od sve tri stranke o nedolasku na sastanak dobio u isti mah i da je pismo predala jedna osoba u ime sve tri stranke.

Pastor je rekao da je to pismo "sastavljano u jednoj kancelariji", ali nije precizirao na koju kancelariju misli. "Mislim da je sve ovo mnogo providno, detinjasto i neodgovorno. Očigledno je da je ambicija nekih od njih da ovo ne uspe, i da neće valjda jedan Mađar hrišćanin iz Saveza vojvođanskih Mađara uspeti da okupi oko stola sve", rekao je Pastor.

Dodao je da on nema nikakve "pozadinske razgovore" niti je neko od njega tražio da "zabije nož u leđa" koalicionim partnerima.

Pastor je apelovao na Demokratsku stranku, Ligu socijaldemokrata Vojvodine i novu demokratsku stranku da preispitaju svoju odluku, jer se mora razgovarati o problemima koji postoje. "Znate, karte se igraju sa onima koji dođu za sto, pa ćemo videti ko će doći za sto. Mislim da su šanse za postizanje nekog dogovora koji bi značio iskorak iz ove situacije potpuno realne", rekao je Pastor.

Pastor je zakazao sastanak predstavnika svih stranaka koje u Skupštini Vojvodine imaju svoje poslanike, kako bi razgovarali o budućnosti pokrajinskih vlasti, ali su DS, NDS i LSV rekle da neće doći.

LSV,  NDS i DS sprečeni i zauzeti

Sekretar poslaničke grupe Nove demokratske stranke (NDS) Đura Vlaškalić izjavio je da predstavnici te stranke neće moći da dođu na sastanak jer sutra imaju sednicu predsedništva stranke. On je objasnio da je sednica Predsedništva NDS-a još ranije zakazana. "To znači da sutra nećemo prisustvovati sastanku sa Pastorom, ali ćemo vrlo brzo imati stavove organa stranaka u vezi sa ovim razgovorima. I u vrlo kratkom periodu ćemo se odazvati pozivu na razgovor", kazao je Vlaškalić.

Predsednik poslaničkog kluba LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški je kazao da je predsednik LSV Nenad Čanak uputio pismo Pastoru u kome ga obaveštava da je ta stranka zainteresovana za razgovore i da joj je u interesu rešenje problema u Vojvodini, te da je na tu temu već obavila konsultacije sa svojim koalicionim partnerima. U pismu stoji da je LSV spremna da se odazove nekom drugom prilikom na taj sastanak koji će imati jasno definisan dnevni red", rekao je Bogaroški. Na pitanje koji je razlog neprisustvovanja LSV sutrašnjim razgovorima, on je kratko odgovorio: "Sprečeni smo".

Predsednik vojvođanskog odbora DS Miroslav Vasin kaže da ovlašćeni predstavnik demokrata neće ići na sutrašnji razgovor kod Ištvana Pastora jer ima značajne obaveze koje su ranije zakazane.

Vasin je rekao da on, kao ovlašćeni predstavnik DS-a za te razgovore, neće moći da prisustvuje sutrašnjem sastanku, jer ima značajne obaveze koje su zakazane ranije, a i zbog toga što partneri demokrata - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nova demokratska stranka (NDS), neće biti na razgovorima. "Mi momentalno vodimo razgovore sa ove dve stranke o rekonstrukciji Pokrajinske vlade i zato smo mišljenja da sastanak bez njih, a uz prisustvo DS-a ne bi bio politički korektan", rekao je Vasin.

Prema njegovim rečima, treći razlog su današnje izjave potpredsednika Srpske napredne stranke (SNS) Igora Mirovića, koje "u potpunosti čine nejasnim" teme koje su predviđene za sutrašnji sastanak. "SNS spominje niz neprihvatljivih teza, recimo o tome da je Pokrajinska vlada pala pa i da taj sastanak predstavlja izraz volje naroda, a zna se da je volja naroda poslednji put iskazana na pokrajinskim izborima 2012. godine, kao i da vlada redovno funkcioniše", kazao je Vasin.

Dodao je da DS podržava nastojanja Ištvana Pastora da se razgovara o problemima koji su aktuelni u Vojvodini, a posebno o ustavnom položaju Vojvodine, kao i o zakonima o nadležnostima i o finansiranju Vojvodine. "Prema tome, spremni smo na razgovore sa Pastorom i sa ostalim strankama u nekom drugom terminu, uz prethodno jasno definisanje tema dnevnog reda koje će biti razmatrane na tim razgovorima", rekao je Vasin.

Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Pastorovog Saveza vojvođanskih Mađara.

Sekretar poslaničke grupe Nove demokratske stranke (NDS) Đura Vlaškalić izjavio je danas da predstavnici te stranke neće moći da dođu na sastanak, jer sutra imaju sednicu predsedništva stranke. On je objasnio da je sednica Predsedništva NDS još ranije zakazana za sutra.

  • 16.09.2014 23:36
    Apache
    Ime je simbolika i pun pogodak.
    Pasztor=Čobanin

    Juhász je čoban ali s obzirom sa kim se druži nije daleko od toga!
  • Apache

    16.09.2014 10:44
    Ime je simbolika i pun pogodak.
    Pasztor=Čobanin
  • Istvan

    16.09.2014 07:29
    Mene je kao Mađara zaista sramota zbog tog čoveka.Izdao je Vojvodinu, svoje komšije, multikulturizam, sve što je nas krasilo kao tolerantnu sredinu....
    Međuttim, napravio je račun bez krčmara, rezultat će videti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".