Subotica: Referendum zbog odluke o groblju?

Vest da će na mestu sportsko-rekreativnog centra "As trade" biti izgrađeno groblje izazvala je negodovanje stanovnika Malog Bajmoka.
Vest da će na mestu sportsko-rekreativnog centra "As trade" biti izgrađeno groblje izazvala je negodovanje stanovnika Malog Bajmoka.

Građane podržava i Mesna zajednica gde tvrde da će, ukoliko Grad odluči da preuzme prostor i sportske terene pretvori u groblje, raspisati referendum.

- Odlučno se protivimo nameri da se sportski tereni i ribnjak pretvore u groblje, koje će biti u samom centru naselja, na 300 metara od ambulante – kategoričan je Darko Antelj, predsednik Skupštine MZ Mali Bajmok. – Bojimo se da će leševi će zagaditi vodu, jer ljudi koriste vodu iz bunara, a isparenja vazduh. Nemamo ništa protiv da grad kupi "AS trade", ali da uloži u sportske sadržaje, koji će omladinu skloniti sa ulice. Ako je budućnost grada groblje, kuda onda idemo - pita Antelj.

Ukoliko Grad ne odustane od namere da na parceli od 8.72 hektara, koja se inače naslanja na Bajsko groblje, izgradi novo groblje, Antelj najavljuje da će raspisati referendum na teritoriji mesne zajednice. Da će dići celo selo na noge ukoliko mu groblje bude ispod "pendžera" poručuje i meštanin Lazar Bajić, koji živi u neposrednoj blizini "As trade".

- Ko normalan bi to dozvolio, trebalo bi da prošire put i taj prostor srede a ne da prave groblje pored naših kuća. Borićemo se svim silama da do toga ne dođe – poručuje Bajić. Njegov stav deli i Ema Šandor, tvrdeći da bi izgradnja groblja bila kao kazna za više od pet hiljada stanovnika ove mesne zajednice.

Kako saznajemo, vlasnik, koji inače ne živi u Subotici, plac je ponudio JKP "Pogrebno" i Gradskoj upravi još prošle godine. Zemljište je komunalno opremljeno i savršeno odgovara ideji da bude uređeno kao parkovsko groblje sa identičnim nadgrobnim obeležjima. Takođe, otvorena je mogućnost izgradnje prvog kolumbarijuma za polaganje urni.

Ukoliko bi Grad prihvatio ponudu, problem nedostatka grobnih mesta bio bi rešen na duži vremenski period. Grad ne odustaje od ideje o gradnji centralnog groblja prema Crvenom selu, ali ona je trenutno stopirana jer predviđena lokacija, površine 60 hektara, zahvata privatne posede te je neophodno uraditi eksproprijaciju zemljišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.