Zrenjanin: Višak zaposlenih u Gradskoj upravi

Broj stalno zaposlenih u Gradskoj upravi u Zrenjaninu u prošloj godini bio je za 63 radnika, odnosno za deset odsto veći od maksimalnog broja dozvoljenih.
Broj stalno zaposlenih u Gradskoj upravi u Zrenjaninu u prošloj godini bio je za 63 radnika, odnosno za deset odsto veći od maksimalnog broja dozvoljenih.

Višak je i 12 gradskih činovnika angažovanih u lokalnoj samoupravi na određeno vreme, utvrdila je beogradska revizorska kuća "EuroAudit". Zaključak nezavisnog revizora o kontroli finansijskih izveštaja u 2013. godini prosleđen je ovdašnjem Odeljenju za finansije koje ga je potom dostavilo Gradskom veću i Skupštini grada Zrenjanina.

U izveštaju, koji su potpisali rukovodilac revizije profesor Mirko Andrić i ovlašćeni revizor Đoko Malešević, skrenuta je pažnja da Grad Zrenjanin nije uspostavio sistem internih kontrola u skladu sa zahtevima pravilnika koji važi u javnom sektoru. Takođe, navedeno je da direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava nisu prikazali iznose planiranih prihoda i primanja, kao i rashoda i izdataka.

Revizori su u svom izveštaju istakli i da je protiv grada u toku 2013. godine bilo pokrenuto 77 sudskih sporova, ukupne vrednosti 29,3 miliona dinara i preko 233. 000 evra, kao i da je njihov ishod neizvestan. Na kraju, prozvana su javna preduzeća "Čistoća i zelenilo" i "Radio Zrenjanin" da nisu u gradsku kasu uplatila deo dobiti shodno zakonskim odredbama. Ovo nije prvi put da revizori pronalaze nepravilnosti u radu lokalne samouprave.

Prošle godine je objavljeno da je Državna revizorska institucija u završnom izveštaju budžeta Zrenjanina za 2011. godinu utvrdila, između ostalog, i nezakonitosti u plaćanju troškova, prenosu novca, isplatama zarada, dodataka i naknada. Konstatovano je da su transferi od 434 miliona dinara plaćeni bez validne računovodstvene dokumentacije, a jedan od primera je uplata od 11 miliona dinara JKP "Gradska toplana", na ime nepredviđenih i naknadnih radova na novoj toplani.

Sporno je bilo i plaćanje bez pravnog osnova troškova stručnih i specijalizovanih usluga od 20,08 miliona, a utvrđena su i nezakonita postupanja u isplatama u Gradskoj upravi. Direktnim korisnicima budžetskih sredstava isplaćene su plate, dodaci i naknade i socijalni doprinosi za 32,8 miliona dinara više nego što je dozvoljeno na osnovu važećih zakona. Utvrđeno je i da su uvećani koeficijenti za stimulativni dodatak sekretaru Gradskog veća i sekretaru gradonačelnika, a zaposlenima u Gradskoj upravi isplaćeno je dodatnih 13,27 miliona dinara, suprotno zaključku Vlade, kao i 36,51 milion dinara na ime solidarne pomoći, mimo pravilnika.

Revizori su tada utvrdili i da je članovima Gradskog veća isplaćena naknada od 4,9 miliona, suprotno Zakonu o volontiranju kao i da su usluge reprezentacije, informisanja, poljočuvarske službe, paketa za novorođenčad i nabavka administrativne opreme u ukupnoj vrednosti 14,46 miliona, odrađeni bez postupka javne nabavke.

U gradskoj vlasti prošle godine nisu želeli da komentarišu ovaj nalaz, podsećajući da je reč o poslovanju prethodne političke garniture, ali ispostavilo se da ni sadašnji ne rade bez grešaka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".