FOTO: Najružnija boja na svetu će biti na paklicama cigareta

Boje imaju snažan uticaj na naše raspoloženje, ali i na sva naša čula. I dok neke nijanse mogu podstaći dobro raspoloženje, otvoriti nam apetit ili nas učiniti privlačnijima, postoje i one koje mogu stvoriti potpuno suprotan efekat.

Jedna takva je i boja koja je ujedno proglašena najružnijom bojom na svetu.

Reč je o smeđe-zelenoj nijansi, mešavini maslinasto zelene i kaki boje, koja je dobila brojne 'epitete' poput boje prljavštine, taloga pa čak i smrti, a njen službeni naziv glasi "Pantone 448C" ili "opaque couché".

Iako ova boja ima veoma negativan prizvuk, poruka koju bi ona trebalo da prenese zapravo je vrlo važna i moćna. Naime, između svih boja i nijansi sunčevog spektra, najružnija boja na svetu je odabrana kako bi uticala na pušače i podstakla ih da ostave cigarete.

Pre četiri godine, australijska vlada je angažovala istraživačku agenciju 'GfK' čiji je zadatak bio da napravi najneprivlačniji dizajn kutije cigareta koji bi trebalo da budu jedinstvene za sve duvanske kompanije.

Nakon tri meseca istraživanja, stručnjaci su došli do zaključka kako najnegativniji efekat mogu postići upravo opaque couché bojom koja, u kombinaciji s grafičkim upozorenjima na opasnosti za zdravlje, ima neverovatno negativan efekat na posmatrače, ali i korisnike duvanskih proizvoda.

  • eh...

    07.06.2022 09:04
    @Pušač
    Sve je to lepo, ali ne trujes samo sebe, nego i druge ljude iz tvoje okoline koji udisu taj isti dim.
    Da i ne pominjemo povlasceni polozaj u srbiji gde imas pravo na pus pauzu svako malo, a nepusaci nemaju pauzu za odmor/setnju/... u istim intervalima. Kad bi kod nas bilo uvedeno nesto kao u onoj Piala kompaniji u Japanu gde nepusaci imaju sest dodatnih dana godisnjeg zbog razlike u kolicini rada u odnosu na pusace, mozda bi i bilo postenije. Da i ne pominjem da bi onda mozda i neki pusaci dobili podstrek da ostave pusenje, e bi onda svi zajedno bili zdraviji :-)
  • Milan

    31.05.2016 12:21
    Ovo meni liči na boju duvana.
  • Nepušač

    28.05.2016 06:43
    Dragi moj pušač. Nije duvan štetan. Ali su domaće cigarete sigurno štetne. To ti mogu potvrditi vozači koji doperamju burad hemikalija u duvansku industriju u Nišu, direktno iz Nemačke. Na granici ih niko ne zaustavlja. Plaćeni su nekoliko puta više od uobičajenih tarifa.
    Normalno? Očigledno, taj duvan se šprica. Čime?
    To saynaš kada poku[a[ da ostavi[ pu[enje i ponašaš se kao narkoman, tresući se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti