Francuska zabranjuje kultne cigarete jer su "previše popularne"

Duvanske kompanije u Francuskoj zatražile su tumačenje novog zakona o javnom zdravlju koji, između ostalog, predviđa zabranu kultnih francuskih cigareta kao što su "žitan" i "galoa".

Gardijan je objavio da Francuska razmatra ukidanje nekih brendova samo zato jer su previše popularni. Osim cigareta "žitan" i "galoa", zabranom bi mogli biti obuhvaćeni i "laki strajk", "marlboro gold", "vog" i "fortuna".

Novi zakon zasniva se na evropskoj direktivi koja predviđa da duvanski proizvodi "ne smeju da uključuju nijedan element koji doprinosi promociji duvana ili da odaju pogrešan utisak određenih karakteristika".

List Figaro piše da iako je direktiva "relativno maglovita", ali jasno je da pokriva sve što ukazuje na "muževnost i ženstvenost, fizičku spremnost ili vitkost, mladost i druženje".

Duvanske kompanije pisale su francuskom premijeru Manuelu Valsu, zahtevajući sastanak "imajući u vidu ozbiljnost i hitnost situacije", tražeći razjašnjenje kao i mogućnost podnošenja žalbe na zabranu pre usvajanja zakona. Cigarete "galoa" i "žitan" deo su francuskog identiteta od kada su se prvi put pojavile na tržištu 1910. godine, a tokom Drugog svetskog rata pušenje ovih cigareta posmatralo se kao vid patriotizma.

Paklice cigareta "galoa" i "žitan" predstavljaju "ženske ikone", a na "žitan" pakovanju je prikazana žena koja pleše sa lepezom, dok cigarete "vog" i "njuz" odaju "simbole mladosti i društva". S druge strane, "laki strajk", "fortuna" i "marlboro gold" nagoveštavaju "sreću i uspeh", saopštilo je francusko Ministarstvo zdravlja. Francuska, zemlja sa 13 miliona pušača, naredila je u maju svim proizvođačima cigareta da obezbede neutralno pakovanje.

  • Henry

    22.07.2016 16:20
    ???
    ziveo BREGZIT !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.