Upecao kitovu povraćku vrednu dva miliona dolara

Kada je Kalil al Sinani, ribar iz Omana, pregledao svoju mrežu na obali Kuarajat ugledao je čudnu plutajuću masu.

Bio je to ambra, težila je više od 60 kilograma, nalik vosku sive boje, kojoj tepaju "plutajuće zlato". A zapravo je reč o retkom nusproizvodu kitovog probavnog sistema.

Ambra je visoko cenjena jer je elitni proizvođači parfema koriste u hemijskoj reakciji koja omogućava da miris parfema na koži traje duže. Ambra fiksira miris na ljudskoj koži i puno je bolja od sintetičkih alternativa.

Kalid je lokalnim medijima objasnio da je krenuo kući kada je izdaleka osetio neprijatan miris. Prateći taj miris, naišao je na poveću masu koja pluta na talasima. Konopcima je pokupio i dovukao u luku.

Kalid, koji ima oko 30 godina, za ovaj ulov će dobiti oko dva miliona dolara. Planira, očekivano, da napusti ribarenje.

Ambra u okeanima pluta godinama pre nego što stigne do obale, a uticaj sunca i slane morske vode je pretvara u mekanu strukturu. Nazivaju je plutajuće zlato zbog visoke vrednosti koju za nju plaćaju proizvođači parfema.

Najveća je pronađena u Australiji 1913. godine i težila je 455 kilograma. Ambra zapravo nastaje zbog kitovih probavnih smetnji. Ribari je skupljaju mrežama prateći jata kitova najčešće u Indijskom okeanu.

  • Terješkova

    17.11.2016 19:47
    Pitam se pitam...koliko se cene povraćke domaćih narvala?
  • Bugi Vugi

    16.11.2016 20:55
    Znaci ovog momenta ostavljam posao i idem da pratim kitove dok se ne ispovracaju!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.