Ovo je 10 najboljih armija sveta

Brojne vojske širom sveta se takmiče za titulu najveće, najbolje, najveštije, najopasnije... Ali, u vreme kad se smanjuje broj trupa kao i finansije za naoružavanje, samo elitni vojnici preživljavaju, a to bi na kraju trebalo da rezultira da opstanu samo izuzetno jake vojske, koje se sastoje od onih najveštijih vojnika.
Ovo su prema procenama vojnih stratega deset vojski sveta sa izuzetno razvijenom vojnom disciplinom:
 
1. Narodno-oslobodilačka vojska Kine - disciplina, odanost i obrazovanje
 
Prema kineskom zakonu svaki muškarac mora da služi u vojsci, ali srećom po mnoge, zakon se ne sprovodi strogo, pa vojsku na kraju čine samo volonteri kojih je mnogo i oni koji su za zanimanje odabrali da budu vojnici.
 
Ipak, kineska vojska čini najveću na svetu, sa oko 2,1 milion vojnika. Dve najveće vrednosti koje se uče su disciplina i odanost, a većinu kadrova čine vrhunski obrazovani ljudi jer se ulaže u njihovu edukaciju. Vojni rok traje dve godine, ali u te dve godine oni nauče ono za šta drugim vojskama treba i do četiri godine.
 
2. Ruska armija - stroge kazne za neposlušnost, naglasak na naprednoj tehnologiji
 
Vojske su poznate po strogim kaznama koje dodeljuju vojnicima za neposlušnost, ali Rusija u tome sigurno prednjači. Jedna od čestih kazni kod njih je teranje vojnika da obrađuju sneg, ali tako da od snežnih blokova naprave savršene oblike. Ako vojnik slučajno zaboravi ili izgubi svoje oružje, ceo dan mora da šeta sa teškim panjom koji glumi bajonet.
 
Iako se Rusija danas ne smatra tako velikom vojnom silom kao nekada, od kada je Vladimir Putin 2012. ponovo izabran za predsednika, ruske oružane snage doživele su značajan preobražaj. Država se može pohvaliti sa 845.000 vojnika, 22.550 tenkova i 1.399 borbenih aviona, a sama vojska je podeljena na manje i dinamične brigade u kojima je naglasak na naprednoj tehnologiji, a manje na fizičkoj sili.
 
3. Indijska vojska - gojaznost veliki problem vojnika
 
Vojska ove mnogoljudne zemlje broji milion i 250 hiljada vojnika, a isto toliko i rezervista. Smatra se kako su njihovi vojnici jedni od najiskusnijih na svetu budući da stalno sprovode operacije protiv pobunjenika u samoj državi, ali i separatista u Kašmiru. Ulažu u kupovinu novih naoružanja iz Rusije, SAD i Izraela.
 
Možete samo zamisliti koliko vojnici moraju biti disciplinovani, ako zapovednici svakodnevno moraju da trče 10 kilometara.
 
Iako su poznati po strogoći koju sprovode, najveći problem koji muči vojnike je gojaznost, koja danas navodno pogađa 10 odsto njih. Tome nameravaju da stanu na put zabranom napredovanja gojaznima.
 
4. Severnokorejska vojska - ako zakasne sledi im smaknuće
 
Njen vrhovni zapovednik, je, naravno, Kim Džong-Un. Tokom prošle godine broj vojnika u oružanim snagama Severne Koreje porastao je na 1,08 miliona, a povećan je i broj ratnih brodova, tenkova i protivvazdušnih sistema.
 
Kao i svi drugi građani, i vojnici se moraju pridržavati strogih pravila i standarda. Budući da je zemlja siromašna, vojnici su često neuhranjeni i žive u stalnom strahu od kazni ili slanja u radne logore, tako da uvek moraju da poštuju pravila. Navodno, kazna za kašnjenje je smaknuće, pa ne čudi da su jedni od najdisciplinovanijih.
 
5. Južnokorejska vojska - za vreme vojnog roka nema muzike, telefona, interneta...
 
Samo nešto slabiju vojsku od severnokorejske poseduje njihov komšija, Južna Koreja, a broji oko pola miliona vojnika i 552 letelice. Po zakonu, u njoj svi muškarci moraju da odsluže vojni rok, što znači potpunu izolaciju od porodica i prijatelja na 21 mesec.
 
Najteži deo obuke traje šest nedelja, a vojnici tada samo treniraju, ne smeju da slušaju muziku, nemaju pristup telefonima, internetu ili televiziji, a odmara se samo kad se spava. Njih podstiču da svi budu jednaki, a ukoliko neko od njih postigne određeni rekord, to znači da svi ostali moraju tome da teže i na kraju ga potvrde, kako bi se održavala jednakost.
 
6. Francuska vojska - "Ozbiljni svetski igrači", kažu stručnjaci
 
U bližoj budućnosti, francuska vojska će postati najveća vojna sila u Evropi i dobiće kontrolu nad vojnim aparatom Starog sveta i vodiće njegovu politiku sigurnosti, procene su vojnih stručnjaka. Najveći plus im je velik novac koji vlada ulaže u osnaživanje vojske.
 
Smatra ju ih "ozbiljnim svetskim igračima". Broje oko 120 hiljada vojnika.
 
7. Vojska SAD - iskustvo, oprema, budžet
 
Ova vojska definitivno prednjači po svom iskustvu, opremi i budžetu. Njihovi zapovednici se fokusiraju najviše na rigorozan trening svojih podređenih, jer se njihovi vojnici poprilično često nalaze u nezavidnim ratnim situacijama. Broje milion i 430 hiljada aktivnih vojnika, a uverljivo spadaju u jedne od najopasnijih vojski sveta.
 
8. Vojska Pakistana - ofanzivni, volontiraju od 16. godine
 
Njihova vojska dopušta 16-godišnjacima da volontiraju za vojnu službu, iako ne smeju da kroče na bojno polje pre punoletstva. Broje 550 hiljada aktivnih vojnika i još toliko rezervista. Obično se upoređuju sa njihovim najvećim neprijateljom, Indijcima - i to iz vrlo dobrog razloga.
 
Iako je Indijaca dvostruko više, smatra se kako Pakistanci to kompenzuju svojim agresivnim borbenim mentalitetom. Uvek ih uče da u borbi ne padu pasivni, već da izvode ofanzive, ali pritom da budu vrlo disciplinovani.
 
9. Japanske snage samoodbrane - kohezija i strateško planiranje
 
Iako su kroz istoriju doživeli brojne udarce, japanske vojne snage se polako oporavljaju. Ustav Japana ne dopušta da zemlja ima tradicionalnu stojeću vojsku, a sami Japanci nisu bili veliki obožavatelji svoje vojske sve od gubitka brojnih života tokom Hladnog rata.
 
Ipak, njihova kultura izuzetno nagalašava grupnu koheziju i strateško planiranje, pa ova vojska ima zaista "oko za detalje". Osim toga, tehnološki su vrlo napredni i stalno sprovode vežbe sa kojima testiraju sve moguće scenarije, pa i one iz mogućeg Trećeg svetskog rata.
 
10. Odbrambene snage Kenije - disciplina, stroge kazne za neposlušnost
 
Jedina vojska iz Afrike na listi je ona iz Kenije. Njihovi vojnici su poznati po disciplini i slepom slušanju zapovesti nadređenih, a to proizlazi iz vrlo strogih kazni za neposlušnost.  Sprovode tzv. tvrdu pravdu, kad se vojnik danima stavlja u izolaciju kako bi razmislio o svojim postupcima, a ne postoji institucija suda koji će da proceni da li je vojnik stvarno kriv.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti