Susreli se potomci Franca Ferdinanda i Gavrila Principa

Dok su svetski lideri bili u Parizu povodom stogodišnjice primirja kojim je završen Prvi svetski rat, dvoje potomaka Franca Ferdinanda i Gavrila Principa susrelo se u Gracu, u Austriji, kako bi obeležili atentat koji je bio povod za njegov početak.
Susreli se potomci Franca Ferdinanda i Gavrila Principa
Foto: Pixabay
Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa, pružili su jednom drugom ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", prenela je agencija Hina.
 
"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je organizator susreta, austrijski umetnik Igor Petković.
 
On je, kako se navodi, u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom 100. godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dve porodice koje su bile direktno upletene u početak Velikog rata. Vek kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Aršteten, gde su Franjo Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se bavi filmom u Srbiji, navodi Hina prenoseći DPA.
 
Gavrilo Princip, za mnoge južnoslovenski junak, za druge srpski nacionalista, ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine, što je iskorišćeno kao povod za rat koji je, mesec dana kasnije, Austro-Ugarska objavila Srbiji.
 
To je bio početak Prvog svetskog rata koji je za posledicu imao i raspad Habsburškog carstva.
  • Vule

    13.11.2018 10:50
    Pazi sad, terorista?

    A ovaj austrijanac je dosao da obidje svoju novu koloniju i prisustvuje vojnim manevrima na osvojenoj teritoriji.

    Po toj logici je i karadjordje bio terorista
  • Miki

    13.11.2018 10:45
    Sad se gavrilo prevrce u grobu.

    Ko dade ovom pravo da se miri sa habzburgovcima?
  • Jasna

    13.11.2018 10:20
    Pružimo ruku jedan drugom danas. Nemojte čekati da to urade naši praunuci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.