Ova muzika najbolje uspavljuje ljude

Osobe koje se uspavljuju pomoću muzike najčešće pre odlaska na spavanje slušaju dela Johana Sebastijana Baha, rezultati su online istraživanja koje su sprovela dva britanska univerziteta.
Ova muzika najbolje uspavljuje ljude
Foto: Pixabay
U anketi je učestvovala 651 osoba, a sproveli su je naučnici sa univerziteta Goldsmits i Šefild. 
 
Tako je 62 odsto ispitanika odgovorilo da pre spavanja sluša muziku koja im pomaže da lakše zaspu. Radilo se o 14 muzičkih žanrova i 545 muzičara.
 
Najpopularniji "uspavljivač" bila je klasična muzika s 31,96 odsto zastupljenosti, potom rok koji je slušalo 10,82 odsto ispitanika i pop muzika kojom se uspavljivalo 7,47 odsto učesnika studije. Najnepopularnija muzika za uspavljivanje, s 3,35 odsto zastupljenosti, bio je hevi-metal.
 
Najzastupljeniji muzički umetnik po rezultatima ankete je klasičar Bah, drugo mesto dele Ed Širan i Mocart, na trećem je Brajan Eno, a četvrto mesto su podelili Koldplej i Frederik Šopen. 
 
"U studiji je uz pojam muzika često upotrebljavan pojam 'odvraćanja pažnje'. Ispitanici su muziku najčešće opisivali kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli. Muzika je opcija mnogima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice, nije preskupa, a nema ni neke specifične nuspojave", rezultati su studije britanskih naučnika. 
 
Popularnost muzike u borbi protiv insomnije ne iznenađuje direktora nemačkog Centra za san i spavanje Hans-Guntera Viza, koji dodaje da muzika poput Mocartove ili Bahove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje. Reč je o muzici koja ima oko 60 do 80 taktova u minuti, a tome najčešće odgovaraju klasika ili lagani džez. Jednako opuštaju keltske numere, indijanski instrumenti ili rok balade u instrumentalnoj verziji.
 
Takođe, ta muzika deluje kao meditacija, koja usporava aktivnost nervnog sistema, smanjuje anksioznost, snižava krvni pritisak i smanjuje lučenje hormona stresa - kortizola. 
 
"Sve što pojedinca uspe da relaksira, pomaže mu i da mirno zaspi", kaže Viz. "Kada uživamo u omiljenom obroku, naš mozak oslobađa neurotransmiter dopamin koji je povezan s osećajem zadovoljstva i nagrađivanja. Isti neurotransmiter se oslobađa kad slušamo muziku koju volimo", podsetio je Viz. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.