VIDEO: Satanisti postavili svoju skulpturu kraj menore i božićne jelke u zgradi vlade

Članovi sekte "Temple of Satan" postavili su svoju skulpturu u zgradi vlade američke savezne države Ilinois u sklopu proslave nadolazećih praznika, javlja BBC.
Statua visine jednog metra prikazuje zmiju omotanu oko ruke koja drži jabuku. Na postolju je napisano: "Znanje je najveći dar."
 
Skulptura je smeštena između božićne jelke i menore, sedmokrakog ili osmorokrakog svećnjaka iz jevrejske tradicije i prvi je takav kip koji je postavila čikaška podružnica satanističke sekte "Temple of Satan".
 
Vlada države Ilinois smatra kako takva organizacija ima jednako pravo predstavljanja svoje skulpture kao što to ima i svaka druga religiozna organizacija.
 
"Prema prvom amandmanu američkog Ustava, građani imaju pravo na izražavanje svojih stavova i osećanja", rekao je portparol Dejv Druker.
 
Nereagovanje državnih vlasti naišlo je na oštru kritiku organizacije "Illinois Family Action", konzervativne grupe koja se aktivno protivi pravu žena na pobačaj.
 
Osnivači "Temple of Satan" opisali su sebe kao neteističku grupu građana koja želi "da podstiče dobroćudnost i saosećanje među svim ljudima". Koriste se obeležjima Satane kako bi promovisali sekularizam, tj. odvajanje Crkve od države i ideju "pravednosti i zdravog razuma".
 
"Temple of Satan" je osnovan 2012. godine u Sejlemu, u saveznoj državi Masačusets. Ima 15 službenih ispostava širom SAD-a.
 
  • Nemanja

    07.12.2018 10:09
    @MAJKA I BAKA
    'Stari Zavet treba citati samo kao istoriju covecanstva'

    Ozbiljni istorijski zapisi se čitaju kao istorija čovečanstva, a verske knjige su polubajke. Majku mu, svaki put kad se povede priča o sektama, ispostavi da nema gorih i štetnijih sektaša od zaostalih hrišćanskih fanatika sa tri razreda osnovne.
  • MAJKA I BAKA

    06.12.2018 23:20
    SATANISTI
    NARAVNO DA SAM PROCITALA STARI ZAVET, ali Stari Zavet treba citati samo kao istoriju covecanstva, jer sve dok Gospod nije dao Mojsiju Tablice Zakona, vladalo je bezzakonje. Bog je ljubav, jer koji covek ne voli decu svoju, ali ta deca su cesto veoma losa, pohlepna, gramziva...A dolaskom Isusa Hrista svim ljudima je ponudjeno iskupljenje, svim ljudima je ponudjena beskrajna Ljubav Bozja. Na nama je da izaberemo da li cemo ici sirokim putem, koji vodi u pakao, ili krivudavom i trnovitom stazom Raja Gospodnjeg.
  • @Majka i baka

    06.12.2018 20:05
    Gospodjo, da li ste citali Stari Zavet i kakva su vasa zapazanja nakon citanja?
    Da li je to bog kojem vi verujete,
    taj tiranin?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.