Najmanji zatvor na svetu

Zatvor koji se nalazi u San Marinu nije samo najmanji već i najudobniji na svetu. Ima šest ćelija raspoređenih na dva sprata, a obroke za zatvorenike isporučuje obližnji restoran.
Zatvor koji se nalazi u San Marinu nije samo najmanji već i najudobniji na svetu. Ima šest ćelija raspoređenih na dva sprata, a obroke za zatvorenike isporučuje obližnji restoran.

Ova državica, koja se prostire na 61 kvadratni kilometar i ima manje od 30.000 stanovnika, važi za zemlju sa najmanjim zatvorom na svetu.

Kaznena ustanova, smeštena u nekadašnjem manastiru Kapucinera, ima šest ćelija koje su uglavnom prazne tokom cele godine. Najviše zatvorenika bilo je 2008. kada su 12 muškaraca i jedna žena odslužili 939 dana iza njenih rešetaka.

U zatvoru je trenutno samo jedan zatvorenik koji služi jednogodišnju kaznu zbog nasilja u porodici. Najverovatnije je da mu ovde usamljenost najteže pada, jer osim svog advokata i čuvara nikog nikada ne vidi, prenosi Srbijanet.

Na raspolaganju su mu biblioteka, gimnastička sala, zatvorsko dvorište, TV sala, pomoćna kuhinja i trpezarija gde dobija obroke koje isporučuje obližnji restoran. Uslovi u zatvoru su takvi da su zatvorenici u susednoj Italiji ovu ustanovu prozvali "Sejšelima".

Kako piše milanski list Republika, predstavnici Evropskog komiteta za prevenciju torture nisu mogli da se načude stepenu komfora u zatvoru "Kapucineri". Stefano Palmuči, jedan od zvaničnika San Marina kaže da su "predstavnici komiteta došli par puta, ali nisu našli nijednog zatvorenika. Bili su začuđeni, nisu znali s kim da razgovaraju". "Prošli put su se sreli sa jednim zatvorenikom i nakon što su napisali izveštaj stavili su nas na poslednje mesto rang liste najgorih zatvorskih uslova u svetu", naveo je Palmuči.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.