VIDEO: Šef Google-a morao da objasni Kongresu zašto se uz reč "idiot" pojave slike Trampa

Direktor u kompaniji Google Sundar Pičai morao je pred američkim Kongresom da odgovori na neka neobična pitanja. Između ostalog, morao je da objasni zašto kad upišete u Google reč "idiot", u rezultatima pretraga dobijete Trampove slike.
Pičai je objasnio da se ne radi o političkim stavovima kompanije i da takve rezultate nije namestila kompanija, već je reč o tome da se takve slike automatski prikazuju jer ljudi često uz sliku Donalda Trampa pišu reč "idiot". 
 
Googleov algoritam za pretraživanje relevantnost rezultata rangira povezujući iste fraze s određenim sadržajem, a ako se dovoljno dugo na različitim platformama povezuju određene reči, Google će početi automatski da ih prikazuje. 
 
Veruje se da je to počelo da se događa još 2004. kad je pesma "American Idiot" grupe "Green Day" postala veliki hit na britanskim top listama baš dok je Tramp bio u četvorodnevnoj poseti Velikoj Britaniji. Situaciju su iskoristili aktivisti koji se protive Trampovoj politici pa su na raznim platformama objavljivali tu reč i Trampovu sliku, a kad je sve izašlo u medije, ta veza je samo ojačala u Googleov-om algoritmu. 
 
Tu dolazi do efekta takozvanog "Google bombinga", a Donald Tramp nije prvi političar koji se s tim susreo. Neko vreme se uz pretragu reči "miserable failure" pojavljivala slika Džordža Buša, a ako ste tražili fotke Mišel Obame, pojavila bi se rasistička fotografija majmuna koji nosi naušnice. 
 
  • Paja

    15.12.2018 14:27
    Postoji li neki Srpski Pretrazivac ?
  • Miki

    14.12.2018 10:22
    bravo!
    a zahvaljujući ovoj vesti povezanost reči "idiot" sa Trampom i njegovim slikama, postaje još veća. verovatno je to bila i poenta zašto su pozvali direktora Googla da o tome priča pred Kongresom :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.