VIDEO: Jedna od najlepših i najsmrtonosnijih bašti na svetu

Alnvik garden koji se nalazi u Velikoj Britaniji jedan je od najlepših botaničkih vrtova na svetu, ali ulazak u njega mogao bi vas skupo koštati.
VIDEO: Jedna od najlepših i najsmrtonosnijih bašti na svetu
Foto: Screenshot
Ovaj predivni vrt poseban je po tome što u njemu raste više od stotinu najsmrtonosnijih biljaka na svetu. 
 
Pri samom ulasku posetioci dobiju upozorenje da biljke ne bi trebalo previše da mirišu i da ih ni u kom slučaju ne diraju, piše Atlas Obscura. 
 
"Ove biljke mogu vas ubiti", stoji natpis na ulaznim vratima. 
 
Vrt se nalazi u sklopu imanja dvorca Alnvik, rezidencije vojvode od Nortamberlanda, u kojem su se snimala prva dva filma iz serijala o Hariju Poteru. 
 
Kad je 1995. na mesto vojvotkinje stigla Džejn Persi odlučila je da na raskošnom imanju uredi jedan egzotičan vrt. U početku je nameravala da zasadi lekovito bilje, ali nakon što je otputovala u Italiju i posedila vrt obitelji Mediči, rodila se ideja o otrovima. 
 
U njemu je zasadila otrovne biljke poput velebilja, strihininovca i kukute, ali i biljke s narkotičkim svojstvima poput maka, kanabisa ili određene vrste gljiva. Za mnoge je biljke morala da dobije posebnu dozvolu za uzgajanje od britanske vlade. 
 
Budući da je kontakt s ovim biljkama veoma opasan (neke vas mogu ubiti već pri samom dodiru), neke biljke su zaštićene kavezima, a vrt, koji je od 2004. otvoren za javnost, postao je velika turistička atrakcija, pod nadzorom 24 sata na dan. 
 
  • Lokacija

    10.01.2019 01:08
    Hm. Interesantno!
    Baš bih jednu određenu ekipu redovnih posetitlaca određenog putujeće karavana (da ne kažem letećeg cirkusa) voleo da vidim da im sledeća lokacija za njihov skup bude dodtična bašta.
    Bili bi interesantni naslovi na Njuz.net-u...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.