VIDEO: Groblje malih dvoraca u Turskoj

Burdž Al Babas je naselje u Turskoj koje izgleda kao groblje malih dvoraca.
VIDEO: Groblje malih dvoraca u Turskoj
Foto: Screenshot
Projekat je to zamišljen kao ekskluzivno naselje s vilama izgrađenim u gotičkom stilu, ali planovi su se izjalovili i od svega je ostala gomila grotesknih vila koje na okupu izgledaju pomalo jezivo.
 
U projekat koji je ciljao uglavnom na klijente sa insotranih tržišta, uloženo je više od 203 miliona dolara, a sada stoji, bez pomaka, poput mnogih građevinskih projekata u toj zemlji, piše "Fast company". Projekat Burdž Al Babas Sarot grupe zamišljen je kao naselje sa 732 vile, hotelom, džamijom i javnim prostorima u pokrajini Bolu. 
 
Izgradnja je počela 2011. godine, a za vile su se uglavnom interesovali Arapi. Međutim, stvari su se zakomplikovale kada je protiv investitora podignuta tužba zbog navodnog uništavanja okolnih šuma i bacanja otpada u okolinu. Godine 2016. pokrenuta je istraga, a pre nego što je projekat prekinut, kompanija je proglasila bankrot i prodaja vila je zaustavljena.
 
Završeno je 250 objekata, a sud je sad dozvolio nastavak prodaje, prenosi "Hurriyet daily news". Investitori se nadaju da će uspeti da "nadvladaju krizu" kroz četiri do pet meseci. 
 
Inače, naselje je od početka privlačilo pažnju, ali i brojne kritike zbog izgleda vila za koje meštani tvrde da nisu u skladu s tradicionalnim izgledom kuća i naselja u tom području. 
 
 
  • SrBa

    23.01.2019 20:02
    Oj ulice i ti si pijana
    Šta mislite kad se opiješ i kreneš ko Gidra da tražiš kuću. Sve jedna do jedne jednake. Pa budale samo prave ovakva naselja. Videli od ludih Amera. Tako je i prošao.
  • BV

    22.01.2019 09:09
    --
    Ne mozes tek tako da napravis naselje u sred nedodjije i ocekujes da ce se napuniti samo od sebe. Od kad je sveta i veka, naselja se prirodno stvaraju na nekim raskrscima, vaznim saobracajnicama, i uz vodu, takodje. Najveci gradovi u Evropi su na velikim rekama, a u Americi - na moru.
  • Vlada

    21.01.2019 13:27
    ---
    I Turci imaju svoj "Beograd u koritu reke".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.