Tamniji okeani zbog globalnog zagrevanja

Rast temperature na Zemlji promeniće boju okeana zbog pada broja fitoplanktona i sitnih organizama u morima, koji apsorbuju i odbijaju svetlost.
Tamniji okeani zbog globalnog zagrevanja
Foto: Pixabay
Naučnici su utvrdili da će toplija mora negativno uticati na populaciju fitoplanktona i da će ih biti sve manje u narednih decenijama.
 
Što je više fitoplanktona voda poprima neku vrstu zelenkaste nijanse, a zbog predviđenog pada broja ovih organizama do 2100. godine 50 odsto svetskih mora će potamneti.
 
Promena boje, međutim, nije jedina posledica pada broja fitoplanktona, jer ovi sićušni organizmi igraju ogromnu ulogu u okeanima. Osim što pretvaraju sunčevu u hemijsku energiju i za to troše ugljen-dioksid, ujedno su na dnu lanca ishrane, što znači da će sve životinje iznad njih na lancu biti pogođene.
 
Istraživanja su pokazala da će sa zagrevanjem u okeanima biti sve manje ovih organizama. "Utvrdili smo da će se boja promeniti i to će najverovatnije biti jedan od najranijih signala da smo promenili ekologiju okeana", navodi Stefani Dutkievic, predvodnica studije sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu.
  • Nixg

    11.02.2019 23:45
    Kako sad
    Zar nije bila priča da se zbog globalnog zagrevanja topi led na polovima i da njihovim topljenjem dospeva velika količina hladne vode u okeane, a samim tim hladi postojeće morske struje kao npr. Golfsku, koje u najvećoj meri i održavaju temperaturu na planeti. Po toj teoriji globalno zagrevanje i topljenje leda dovodi do pada temperature na planeti i na kraju novog ledenog doba.
    Naučnici, dogovorite se već jednom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva