Otkriveno 16 ratnika od terakote na istoku Kine

Šesnaest figura vojnika od terakote otkriveno je na periferiji Kingdaoa, u Šangdongu, provinciji na istoku Kine.
List "Čajna dejli" navodi da je kolekcija koju čine obojene figure otkrivena tokom istraživanja koja su počela prošle godine i trajala osam meseci. Radovi su počeli uz pomoć satelitskih snimaka i snimaka dronom.
 
Reč je o kolekciji figura ratnika i posluge. Pretpostavlja se da figure potiču iz perioda dinastije Zapadnog Hana (202. p.n.e - 8. godine n.e.).
 
Zanimljivo je da se figure po boji razlikuju od onih izloženih u Muzeju vojske od gline.
 
 
Lin Juhai, iz Instituta za kulturu i arheologiju Kingdaoa, ističe kako je najveći izazov iskopati figure, a da se ne ošteti njihova boja. Na zaštiti će raditi stručnjaci i arheolozi iz svih delova zemlje.
 
Vojska od terakote otkrivena je 1974. godine u blizini mauzoleja prvog kineskog cara Šihuanga. Na Uneskovu listu je uvrštena 1987. godine. Kolekciju čini oko 8.000 figura vojnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.