VIDEO: Otkrivena pećina sa netaknutim posudama starim više od 1.000 godina

Meksički arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju objavili su danas da su pronašli pećinu u svetilištu Maja Čičen Ici, u kojoj su otkrili oko 200 keramičkih posuda u skoro netaknutom stanju.
Kako su naveli, posude datiraju iz perioda oko 1.000. godine i sadrže delove kostiju i spaljene materijale, koji su dati na analizu. 
 
Arheolog Giljermo de Anda rekao je da je istraživanje pećine počelo prošle godine, nakon što su im lokalni stanovnici rekli za nju, a ispostavilo se i da su oni za nju znali već 50 godina ali su o tome ćutali, najverovatnije da bi je zaštitili.
 
Oko 155 keramičkih posuda i gorionika imali su sliku boga kiše Tlaloka, koji je poštovan u centralnom Meksiku. 
 
Navodi se da su Maje imale svog boga kiše Čaka, kao i da su verovatno prihvatili boga Tlaloka pre hispanskih naroda. De Anda je istakao da su drevne Maje morale da puze kroz izuzetno uzanu pećinu kako bi položili prinose u višim odajama pećine, kao i da su te ponude verovatno bile prinošene bogu da izazove kišu.
 
Da bi ušli u pećinu istraživači su morali da puze, budući da je ulaz visok svega 40 centimetara. 
 
Pećina, nazvana Balamku nalazi se oko 2,75 kilometara istočno od glavne pirramide Kukulkan, poznate i kao El Kastiljo (Dvorac). 
 
Prema rečima De Ande, on i njegov tim istražuju Čičen Icu kako bi utvrdili rute i mesta podzemnog sistema za vodu, jer se smatra da se ispod hramova i piramida nalaze brojna neotkrivena jezerca.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.