Profesor saslušan u policiji zbog govora iz "Trejnspotinga"

Profesor sa Univerziteta Edinburg Džejms Muni, sa katedre za film, saslušan je u policiji nakon što je optužen za govor mržnje jer je citirao govor protiv Engleske iz filma "Trejnspoting".
Profesor saslušan u policiji zbog govora iz "Trejnspotinga"
Foto: Screenshot
Džejms Muni prijavljen je policiji zbog objave na "Instagramu" u kojoj je, obraćajući se američkim studentima, objavio snimak filma "Trejnspoting" iz 1996. godine.
 
Odlomak iz filma odnosi se na govor Rentona, jednog od glavnih likova koga u filmu igra Juan Mekgregor, a u kome se on žali kako je Škotska postala engleska kolonija. Profesor je napisao da je proveo jutro sa američkim studentima kojima je objašnjavao da Škoti ne mrze istinski Engleze, ali da su oni "ipak, kreteni", čime je citirao reči filmskog junaka Rentona.
 
"Dobrodošli u Škotsku", zaključio je profesor.
 
 
On je studentima tokom predavanja pustio odlomak iz filma "Trejnspoting" u kome Renton govori o kolonijalnom odnosu Engleske prema Škotskoj. 
 
Policija je potvrdila da je Muni saslušan, ali da je zaključeno da nije počinjeno krivično delo.
  • Svet je slozen

    16.03.2019 14:49
    Lakse je na nekoga projektovati govor mrznje , nego se potruditi razumeti sta je pokusao da objasni.
  • Sramota

    14.03.2019 12:44
    Veoma opasna upotreba medija
    Dovoljan je medijski spin na društvenim mrežama i od nekog napraviš zločinca.

    Ljudi su navikli na masovna ponašanja slična stadu, ako se mediji praavilno upotrebe.

    Zaista, treba da se bojimo društva budućnosti, gde će prosečan čovek, sitan šraf u nečijoj mašini, po dolasku s posla biti spreman da lajkom ili dislajkom nekog osudi na smrt,
    dok će mu dokaze prezentovati mediji.

    A svakoj vlasti odgovara takva upotreba medija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti