Listovi banane umesto plastičnih kesa u Vijetnamu

Više vijetnamskih trgovačkih centara pridružilo se kampanji nekorišćenja proizvoda i predmeta od plastike pa su, u nastojanju da doprinesu zaštiti prirodne sredine, odlučili da pakuju povrće umesto u plastične kese u - listove banane.
Listovi banane umesto plastičnih kesa u Vijetnamu
Foto: Pixabay
Tri najveća vijetnamska trgovačka centra, Lote Mart i Saigon Co.op u Ho Ši Minu i Big C u Hanoiju, odnedavno umesto plastičnih kesa za povrće koriste listove banane, prenosi online list Vnexpress.
 
Kupci Lote Marta u Ho Ši Minu bili su iznenađeni kada su nedavno ugledali mladi luk, bamiju i ostalo povrće umotane u listove banane, piše list, dodajući kako kompanija, nakon probnog roka u ovom južnom gradu planira da proširi njihovo korišćenje u svim trgovačkim centrima u zemlji.
 
Mera je deo nastojanja da se pređe na ekološki prihvatljivu ambalažu, pri čemu bi se u nju, osim povrća pakovalo i sveže meso, piše list.
 
U istom se Lote Martu prodaju papirnate slamke i ambalaža za hranu napravljene od otpada šećerne trske, a jaja se pakuju u posebnim papirnatim kutijama umesto u dosadašnjim plastičnim.
 
Trgovački centar Big C iz Hanoija kupcima nudi potpuno biorazgradive kese napravljene od kukuruznog praha.
 
Po službenim podacima, Vijetnam dnevno proizvodi oko 2.500 tona plastičnog otpada, a po podacima Programa UN-a za prirodnu sredinu (UNEP), ta se zemlja nalazi na četvrtom mestu u svetu po količini plastičnog otpada koji se baca u okean.
  • Kesa

    04.04.2019 16:54
    @Japaja
    Ne samo da naplaćuju, nego stalno i nude. U nekim velikim marketima, obične kese prodaju po 5 din. i uvek pitaju - da li treba kesa?
    Treba naći pravo rešenje, kako bi se plastične kese konačno zabranile potpuno. Nema drugog načina, ljudi svejedno kupuju kese, jer one postoje.
  • Japaja

    04.04.2019 08:04
    Eh
    U Smrdiji rešenje je naplatiti kesu. Nema veze što to ne rešava ništa . Važno je oteti i ta 2 dinara. Otimačina do poslednjeg dinara
  • Marko

    03.04.2019 23:08
    Listovi kukuruza umesto kesa
    Kod nas bi mogli u kuruzovinu :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.