VIDEO: Otkrivena mumija sveštenika stara 2.500 godina

Mumija visokog sveštenika stara 2.500 godina otkrivena je u drevnom groblju južno od Kaira.
Egiptolog Zahi Havas i egipatski tim otvorili su tri zapečaćena sarkofaga iz 26. dinastije. Jedan sarkofag je sadržavao dobro očuvanu mumiju visoko rangiranog svećštenika, umotanu u platno i ukrašenu zlatnom figurom Isisa, drevne egipatske boginje magičnih moći i zdravlja.
 
Tim je otvorio još dva sarkofaga, od kojih je jedan sadržavao mumiju žene ukrašenu plavim perlama, a druga mumiju oca u porodičnoj grobnici. Pronalasci su objavljeni na kanalu "Diskaveri".
 
U grobnici u provinciji Minja, tim je pronašao i veoma retku glavu od voska.
 
Egipatski arheolozi otkrili su lokaciju pre godinu i po dana, a iskopavanja još traju.
 
"Mislim da su na ovoj lokaciji potrebna iskopavanja još 50 godina", rekao je Havas.
 
Na ovoj lokaciji je 1927. godine pronađen veliki krečnjački sarkofag i izložen je u Egipatskom muzeju u Kairu, ali je lokacija ubrzo nakon toga zaboravljena.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.