FOTO: Kako je izgledao ugovor o radu u bivšoj Jugoslaviji?

Jugonostalgija ne jenjava u zemljama koje su nekada činile bivšu zemlju.
FOTO: Kako je izgledao ugovor o radu u bivšoj Jugoslaviji?
Foto: Pixabay (ilustracija)
U vremenu kada su mnoga prava ugrožena, socijalni status sve teži, isplivavaju slike prošlosti koje podsete da i danas sve može biti drugačije, bar približno kao tada.
 
Jedna od takvih su ugovori o radu.
 
"Sarajevska sehara" objavila je fotografiju kako je izgledao ugovor o radu iz 1964. godine u bivšoj Jugoslaviji. Reč je o ugovoru za titogradsku fabriku građevinskih mašina i gvozdenih konstrukcija "Radoje Dakić" iz ’60-ih godina prošlog veka.
 
Obezbeđen stan od dana zasnivanja radnog odnosa, plaćeni troškovi za odvojen život od porodice, samo su neke od stvari o kojima radnici danas mogu da sanjaju. Ili su retki u prilici da tako nešto dobiju od svog poslodavca.
 
  • @Realista

    11.04.2019 20:44
    Slazem se da ne vredi pisati, propaganda izvrne stvari za 180 stepeni i uvek uvede neke nove lazne detalje, da izgleda uverljivije. Nije lak vas posao.
  • Realista

    11.04.2019 13:25
    Realnost
    Tačno je da je osamdesetih godina u sredstvima informisanja u Sloveniji i Hrvatskoj pisalo kako ih Srbija iskorišćava, ali je to bila dezinformacija koja je korišćena da bi se stvaralo nezadovoljstvo. Kao što je Janez Janča pisao razne dezinformacije o incidentima koje su navodno radili vojnici koji imaju izlaz.
    Preko Slovenačkih i Hrvatskih firmi je išao skoro kompletan izvoz cele bivše Jugoslavije i kompletan "kajmak" su uzimale firme iz Slovenije i Hrvatske. U toku 89 i 90 i 91 Slovenija je preko Ljubljanske banke prebacila oko 70% državnih rezervi cele Jugoslavije u Sloveniju, a posle secesije je dato svakom gradjaninu Slovenije (od bebe do starca) pravo da za 20000 DM otkupe deonice neke firme. Posle toga su proglasili stečaj Ljubljanske banke. Te pare su državne rezerve Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Hrvatska je uspela da zadrži većinu svog dela deviznih rezervi. Slovencima je i to bilo malo pa su dinare koji su ostali u njihovim zemljama poslali u Srbiju i uz pomoć nekih naših bankara i dilera kupovali devize. To isto su uradili i Hrvati. Velika količina dinara koja nije pokrivena proizvodnjom je stvorila inflaciju.
    Hrvati i Slovenci nisu ništa investirali, samo su uzimali. Srbi su išli u Hrvatsku na more, na Bled i u Portotož i ostavljali pare kod njih a Hrvati i Slovenci u Španiju, Italiju i Francusku, a ne u Srbiju. U Srbiju se išlo poslom tj. da se zaradi.
    Ima tu još mnogo toga, ali ne vredi pisati.
  • @Realista

    10.04.2019 22:00
    Veoma je duhovito sto poredite Svedsku i Srbiju, stvarno nemam komentar, a zadnjih 30 godina, na vlasti su prvo bili komunisti milosevica, pa tek neki drugi. U vreme komuniste milosevica je i doslo do sunovrata socijalnog sistema, tako da je citanje prve vase recenice sasvim dovoljno. Nemojte se truditi previse, takvo spinovanje, zamena teza, propaganda i izvrtanje realnosti je i dovelo do toga da "prosjak na raskrsnici može više da zaradi od lekara, inženjera, ekonomiste,..." Oni samo zaradjuju koliko ste ih platili, manje od radnika cistoce sa osnovnom skolom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.