VIDEO: U Hrvatskoj otkriveni crteži stari 30.000 godina

Pećinski crteži, stari preko 30.000 godina, otkriveni su u Romualdovoj pećini u Istri.
Međunarodni naučni tim otkrio je da u Romualdovoj pećini u Limskom kanalu u Istri postoje sitni, ali očuvani praistorijski crteži iz perioda paleolita, stari više od 30.000 godina, na kojima su prikazani bizon, divokoze i ljudske figure. 
 
To je objavljeno u aprilskom broju jednog od najuglednijih svetskih arheoloških časopisa "Antiquity", a dva hrvatska naučnika, Darko Komšo iz Arheološkog muzeja Istre i Ivor Karavanić sa Odseka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koautori su tog članka.
 
"To je jedan fenomen koji je koncentrisan u jugozapadnoj Francuskoj i severnoj Španiji. Reč je o prapočecima ljudske umetnosti i prvim crtežima koje su ljudi radili. Najstariji crteži su stari oko 30 hiljada godina. Osim na područjima koje sam spomenuo, gotovo da takvih slika nema na celom svetu. Tek ima nekoliko razbacanih lokaliteta u Rusiji i Rumuniji. To je prvi nalaz tog tipa u Hrvatskoj i drugi na Balkanu. Ovo otkriće stavlja Hrvatsku na globalnu kartu lokaliteta s pećinskim slikarstvom i daje Hrvatskoj jednu dodatnu vrednost. To je naša Altamira", kazao je Komšo.
 
  • Хајнал Чурушки

    12.04.2019 20:53
    Цртежи
    Ови цртежи су исти као и госпа у Херцеговини, само пуста жеља!
  • Nemanja

    11.04.2019 14:16
    Ništa se ne vidi
    Ovo je izgleda promocija jer ovde se apsolutno ništa ne vidi. Takođe to isto rade egipatske vlasti koje malo pa malo otkrivaju mumiju itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.