VIDEO: Muzej sahrane setom Lego kockica deci pokušava da objasni šta je smrt

Smrt je tema o kojoj mnogi ne vole da pričaju, a posebno je osetljiva kad su u pitanju deca. Nedostatak komunikacije, prihvatanja i pripreme za smrt može dodatno otežati proces tugovanja i u deci pobuditi nesigurnost oko toga kako bi trebalo da se ponašaju i osećaju u slučaju smrti bliske osobe.
Deca ponekad ne mogu da shvate sam pojam smrti i zbog toga ih gubitak voljene osobe može snažnije pogoditi. Međutim, njihovi znatiželjni umovi koji ne osušuju ne poznaju stigmu koju je društvo izgradilo oko tog problema. Oni imaju priliku, u iskrenom i otvorenom okruženju, da nauče i shvate procese kao što su smrt, žalost, sahrana i kremiranje, a tako mogu samo biti bolje pripremljeni za događaje koji će ih kasnije u životu zadesiti.
 
Bestattungsmuseum, Muzej sahrane na čuvenom glavnom bečkom groblju, odlučio je da pomogne svojim mlađim posetiocima da bolje razumeju ova teška pitanja pa su predstavili set Lego kockica koji se temelji na mračnim pogrebnim temama.
 
"Godine 2016. smo osmislili prvi set Lego kockica koji prikazuje tramvaj koji je dovozio mrtva tela na bečko centralno groblje, a korišćen je u Beču između Prvog i Drugog svetskog rata. Ovaj tramvaj je bio namenjen kolekcionarima, a onda smo napravili i kamion i mrtvačnicu", izjavio je za Bored Pandu portparol muzeja dr Florian Keusch.
 
Bečko groblje je jedno od najvećih na svetu. U njemu se nalazi 330.000 grobova raspoređenih na 590 hektara, a tu su pokopana i neka slavna imena poput Betovena i Štrausa. 
 
"Prošle godine smo počeli da razmišljamo o novim proizvodima od lego kockica. Nekoliko klijenata nas je pitalo mogu li sa sobom na pogreb dede da dovedu i dete ili kako pomoći detetu koje tuguje. Hteli smo deci da pomognemo da savladaju tugu. Tako smo od kockica napravili krematorijum, groblje s bagerima, porodicu koja tuguje i kostura", dodaje dr Keusch.
 
U proces su uključili i Bečko udruženje psihoterapeuta i osigurali da proizvod bude koristan za terapiju s decom, kao i roditeljima s decom koja pate zbog gubitka voljene osobe. 
 
Vest o pomalo morbidnim Lego setovima je privukla interes javnosti, što dr Keusch smatra pozitivnim.
 
"Veoma mali procenat, 0,00001 odsto ljudi je bilo zgroženo jer su samo pročitali naslov. Kockice je napravila austrijska kompanija, izradili smo ambalažu i priručnik. To nije službeni Lego proizvod", navodi dr Keusch.
 
U prodaji se nalaze tri seta, a cene im se kreću od 50 do 90 evra. Može se birati između groblja s nadgrobnim spomenicima, grobnicama, bagerima i postoljem na kojem se nalazi i krematorijum u koji se mogu umetati mali sanduci. Takođe, dostupan je i set koji uključuje pogrebnu povorku, porodicu koja tuguje, umrlu osobu i kostur.
 
  • Amon

    20.04.2019 16:22
    Mislim da će ovde neko da popije lepu tužbu od Lej Godd (LEGO) korporacije. Ovo nema veze sa legom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.