"Mercedes" dobija spomenik u Imotskom

U Imotskom, gradu na jugu Hrvatske čiji su građani fascinirani "mercedesom", planira se izgradnja spomenika nemačkom automobilu koji je za mnoge bio i ostao – simbol prestiža.
"Mercedes" dobija spomenik u Imotskom
Foto: Pixabay
Oko polovine od 16.000 registrovanih automobila u Imotskom, su "mercedesi". 
 
"Mnogi od njih čuvaju se u garažama. Ja imam 13 'Mercedesovih' oldtajmera a četiri su registrovana za vožnju", rekao je Ivan Topić Nota, inicijator izgradnje spomenika, na ceremoniji povodom postavljanja kamena temeljca.
 
Topić je dodao da osim spomenika, ljubitelji ovog automobila žele da uđu u Ginisovu knjigu rekorda, tako što će u septembru, na jednom mestu, okupiti najveći broj "mercedesa".
 
Inače, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, stanovnici ruralnog predela kome pripada grad Imotski, odlazili su da rade u Zapadnu Nemačku, kako bi izdržavali svoje porodice. Posle povratka u rodni kraj, "mercedes" je bio obavezan automobil, prenosi Rojters.
 
"Ti ljudi su u kraju bili naročito poštovani, a javila se i posebna ljubavna priča između meštana i 'mercedesa',tako da ne vidim razlog da se napravi spomenik", rekao je Topić.
 
Spomenik u Imotskom će biti izrađen od kamena i predstavljaće "mercedes 115", popularan model među lokalnim stanovništvom, koji se proizvodio između 1968. i 1976. godine. Troškovi su procenjeni na oko 450.000 kuna, odnosno oko 68.000 dolara.
 
"Već smo prikupili polovinu potrebnog novca a velikodušni su bili i gradonačelnik i gradske vlasti. Sada još čekamo septembar, kada planiramo da okupimo oko 2.000 'Mercedesovih' vozila na jednom mestu. Ulazak u Ginisovu knjigu rekorda možda takođe donese neki novac", rekao je Topić.
  • Nemanja

    20.05.2019 18:46
    Može čovek iz vuko*e ine, ali će vuko*ebina teško iz njega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.