Na Bliskom istoku najratoborniji, u zapadnoj Evropi najmiroljubiviji

Istraživanje koje je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja "Gallup" zajedno sa kompanijom za istraživanje tržišta "Worldwide Independent Network" u 64 zemlje širom sveta postavilo je pitanje “da li ste spremni da ratujete za svoju zemlju”.

U globalnom proseku, 61 odsto ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno da se bori za svoju zemlju, dok je 27 odsto odgovorilo da ne bi bilo spremno da se bori.

Očekivano, puno veći postotak muškaraca nego žena globalno je odgovorio da je voljan boriti se (67%), ali zanimljivo je da je i većina žena odgovorila potvrdno (52%).

Međutim, utvrđene su znatne razlike među zemljama, odnosno među globalnim regijama. Najviši procenat onih koji su spremni da se bore za svoju zemlju je na Bliskom istoku i u severnoj Africi - njih čak 83 odsto - dok je najniži procenat u zapadnoj Evropi - njih 25 odsto.

U velikom istraživanju ispitano je 62.398 osoba širom sveta, s uzorkom od oko 1.000 osoba za svaku zemlju.

Istraživanje je otkrilo i zanimljive razlike između zemalja koje su relativno nedavno bile u ratu.

Japanci, Nemci, Italijani i Austrijanci ne bi više ratovali

Japanci su najmanje skloni da se bore za svoju zemlju među svim ispitanicima - njih samo 11 odsto. Japan je, podsetimo, poražen u Drugom svetskom ratu, a na teritoriju Japana izvršena su i dosad jedina dva napada atomskom bombom. Procenat Japanaca spremnih za rat više je nego dvostruko manji od Britanaca (27%) i Francuza (29%).

Nakon Japana slede Holanđani (15%). Treći su Nemci, koji su takođe poraženi u Drugom svetskom ratu. Sledi Belgija (19%), a zatim Italija (20%) i Austrija (21%), koje su takođe bile na strani gubitničke nacističko-fašističke osovine u Drugom svetskom ratu. Španija je takođe pri dnu, s 21%.

Najspremniji boriti se za svoju zemlju su Marokanci i Fidžijci - njih po 94 odsto. Slijede Pakistanci (89%), Vijetnamci (89%), Bangladešani (86%), Azerbajdžanci (85%) i stanovnici Papue Nove Gvineje (84%).

Manje od pola Srba bi išlo u rat

Među evropskim zemljama prednjači Finska - s postotkom od 74 odsto ljudi voljnih da ratuju - zemlja koja je takođe zadnji put ratovala na početku Drugog svetskog rata, kada je Sovjetski Savez izvršio invaziju na tu zemlju.

Nakon Finske sledi Turska (73%) a nakon nje Ukrajina (61%), koja je od 2014. do danas u sukobu s ruskim separatistima koje podržava Rusija. Sama Rusija je sledeća (59%).

Od zemalja bivše Jugoslavije, najviše spremnih za ratovanje ima u Bosni i Hercegovini (55%), pa u Srbiji (46%) i Severnoj Makedoniji (38%).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.