Novi zakon na Filipinima: Učenici ne mogu da završe školu ako ne posade bar 10 stabala

Učenici/studenti moraju da posade najmanje 10 stabala kako bi završili osnovnu, srednju školu i fakultet, predviđa novi zakon donet na Filipinima.
Novi zakon na Filipinima: Učenici ne mogu da završe školu ako ne posade bar 10 stabala
Foto: Pixabay
"S više od 12 miliona učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet miliona učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500.000 diplomaca na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno sprovede, osiguraće da se godišnje posadi najmanje 175 miliona novih stabala. Tokom jedne generacije, u okviru ove inicijative, može se posaditi i do 525 milijardi stabala", rekao je Gari Alehano, autor predloga.
 
"Čak i uz stopu preživljavanja stabala od samo 10 odsto, to bi značilo da će mladima na raspolaganju biti još 525 miliona stabala u kojima će moći da uživaju u budućnosti", dodao je.
 
Stabla će se saditi na šumskim, zaštićenim, civilnim i vojnim područjima, mangrovima, zatim u urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave. Takođe, sadiće se i oko neaktivnih i napuštenih rudnika i na svim drugim prikladnim zemljištima.
 
Stabla moraju biti prikladna za lokaciju, klimu i topografiju područja, a prednost će imati sadnja autohtonih vrsta drveća.
 
Prema zakonu, Ministarstvo obrazovanja i Komisija za visoko obrazovanje biće nadležna tela, u partnerstvu s Odeljenjem za životnu sredinu i prirodne resurse, Odeljenjem za poljoprivredu, Odeljenjem za agrarnu reformu i vladinim agencijama.
 
Agencije su odgovorne za osnivanje rasadnika, proizvodnju sadnica i pripremu mesta sadnje, zatim za praćenje i ocenjivanje sadnje i za tehničku podršku i savetodavne usluge. Takođe, moraju osigurati sigurnost, prevoz, protivpožarnu zaštitu i medicinsku podršku.
  • maliVUK

    01.06.2019 22:05
    Bravo za onoga ko je ovako nešto smislio. Ovo treba sprovesti i u Srbiji,u delo.
  • Danilo

    31.05.2019 12:28
    A znanje?
    Da li moraju da znaju nešto kad završe školu? Ili samo da zasade?
  • Nana

    30.05.2019 11:50
    @zivkovic
    To je tačno.
    A za to vreme građani sede u svojim domovima i ćute ili eventualno pišu komentare, ali ne pokreću ništa, da se nekom ne zamere, nikada ne znaš kada će ti zatrebati.
    Kada neko nešto i pokrene prvi ste vi koji ih popljujete sa komenatrom, ništa se tu ne može promeniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.