VIDEO: Planina smeća koja će uskoro biti veća od Tadž Mahala

Nazvana "Mont Everest" od strane lokalnog stanovništva, deponija smeća u Gazipuru, na istočnom obodu Nju Delhija, sada zauzima površinu koja odgovara veličini više od 40 fudbalskih stadiona.
VIDEO: Planina smeća koja će uskoro biti veća od Tadž Mahala
Foto: Pixabay
Hrpa otpada svake godine poraste za deset metara i trenutno je visoka 65 metara, a očekuje se da će sledeće godine biti viša od Tadž Mahala, koji je visok 73 metra.
 
Kada je 1984. godine Gazipur sagrađen, ovo naravno nije bila namera. Do 2002. godine, deponija je dostigla kapacitet od 20 metara i trebalo je da bude zatvorena. Danas, više od 20 miliona ljudi koji žive u Nju Delhiju uglavnom se oslanjaju na ovu rastuću monstruoznost i dve druge deponije, od kojih je svaka dostigla svoj maksimum još pre deceniju.
 
"Oko 2.000 tona smeća baci se u Gazipur svakog dana", izjavio je za AFP jedan opštinski zvaničnik u Delhiju pod uslovom da ostane anoniman. To iznosi 10 metara rasta svake godine, piše National Geographic Srbija.
 
Budući da smrdljiva struktura nastavlja da raste bez kraja na vidiku, rizici za lokalno stanovništvo su mnogostruki. S obzirom da je otpad na ovoj planinskoj gomili labav, nekompaktan i izložen, on podstiče razgradnju i generiše toplotu i metan. To znači da bi pod pravim uslovima, spontani požari mogli da postanu svakodnevnica.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.