Grčki sveštenici će blagosloviti šumu da bi je spasli od insekata

Jedna crkva u severnoj Grčkoj je danas saopštila da se priprema da blagoslovi, "radi zaštite", jednu šumu blizu Soluna koja se odnedavno suši pod napadom insekata.
Grčki sveštenici će blagosloviti šumu da bi je spasli od insekata
Foto: Pixabay
"Naša crkva je oduvek koristila svoje oružje – molitvu i blagoslov, čak i da bi se nosila s prirodnim katastrofama", navodi se u saopštenju crkve u mestu Oreokastro.
 
Oko 10 odsto borova u gradskoj šumi „Šeik Su“ (Šeikova voda) neposredno iznad Soluna već se osušilo jer su im pod korom larve insekata "Tomicus piniperda" ("borova buba").
 
Grčki stručnjaci su larve očekivali tek tokom leta kada se pokušava obično neuspešna borba protiv njih jer još nije nađen efikasan lek. Taj insekt poslednjih decenija, uprkos raznim merama zaštite, čak i klopkama, pustoši šume naročito u Evropi i Sjedinjenim Državama.
 
Šumu "Šeik Su" čini 277 biljnih vrsta, a dominantni su borovi. Ima i čempresa, platana i nekoliko vrsta topola. U 1997. godini požar je uništio više od polovine te šume.
  • ciga

    27.06.2019 20:07
    ns
    Ništa strašno,pa naši su blagosiljali gradski vodovod da ubiju bakterije u nedostatku hlora valjda ?
  • somi

    27.06.2019 18:24
    mi vodovod oni sume
  • hm

    27.06.2019 15:52
    Ako ovo ne spasi šumu hoće li se sveštenici izviniti za širenje przanoverja? Za početak...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.