Originalni snimci sletanja na Mesec greškom prodati za samo 218 dolara

Prve korake Nila Armstronga na Mesecu pratio je ceo svet i snimci s Meseca obišli su planetu.
Originalni snimci sletanja na Mesec greškom prodati za samo 218 dolara
Foto: Pixabay
Međutim, propustom uprave NASA-e, videokasete su prodate studentu koji ih je kupio za samo 218 dolara, a danas će za njih dobiti nešto više od dva miliona dolara, prenosi CNN.
 
Krajem šezdesetih godina prošlog veka NASA je napravila istorijski događaj kada je poslala čoveka na Mesec. Nedugo zatim održali su aukciju na kojoj su prodavali stvari koje su višak, te su tada, ne znajući, prodali i set od 65 videokaseta na kojima su najkvalitetniji snimci misije Apolo 11. Od tada je u nekoliko navoda rečeno kako su snimci zauvek izgubljeni i kako uprava NASA-e ne zna šta se s njima zapravo dogodilo. 
 
Kupac je bio Geri Džordž koji je tada radio praksu u NASA-i i koji je tog dana s aukcije kući poneo 65 videokaseta velikog istorijskog događaja te ih je kasnije postepeno prodavao televizijskim stanicama. Danas kod sebe ima tri, od kojih sve tri prikazuju upravo hod po Mesecu.
 
Dvadesetog jula ove godine NASA će obeležiti 40 godina od sletanja na Mesec te tom prilikom traže sve snimke ovog događaja. Džordž je tek sada, 30 godina nakon kupovine traka, pregledao snimke i shvatio šta je čuvao u svom podrumu sve ove godine. 
 
Eksperti su pregledali snimke i utvrdili da nema nikakve greške i da se zaista radi o autentičnim snimcima od 20. jula 1969. godine. 
 
Uskoro će biti dostupni na aukciji, a početna cena jednog snimka iznosi 700.000 dolara.
  • Re PEtar

    08.07.2019 08:18
    Odgovor
    U textu nigde ne pomonje da je "tek sad skontao" šta je na trakama.
  • Ampex

    08.07.2019 07:54
    Glupima ne vredi objašnjavati ali da probam. Trake koje je čovek kupio nisu VHS kasete na kojima je tebi striko donosio "obrazovne" filmove iz Njemačke, nego profesionalne trake za koje ti treba video oprema veličine zamrzivača sandučara, koja mnogo košta. Tako da je on prodavao trake nemajući načina da proveri šta je na njima.
  • Miki

    05.07.2019 20:52
    Let u pustinju
    Kanda ne štima što je sve to daleko od istine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.