Procenjena vrednost sedam znamenitosti: Kip slobode jeftiniji od stana na Menhetnu

"HomeAdvisor" je analizirao sedam poznatih građevina širom sveta, uzimajući u obzir radne i troškove materijala, ne bi li izračunao koliko bi njihova izgradnja koštala u moderno doba.
Procenjena vrednost sedam znamenitosti: Kip slobode jeftiniji od stana na Menhetnu
Foto: Pixabay
Takođe, uzeti su i izvorni troškovi, koji pokazuju kako su neki materijali bili mnogo skuplji pre stotinak godina, ali da su ostali materijali znatno jeftiniji nego danas.
 
Tako je, na primer, izgradnja Kipa slobode koštala deset puta više 1886. godine nego danas, a i Big Ben bi danas napravili gotovo po duplo nižoj ceni. 
 
Sa druge strane, spomenik Hrista u Riju osetno bi bilo skuplje izgraditi danas, kada bi koštao milion dolara više nego 1931. godine, kada je izgrađen.
 
Ipak, neki od procenjenih troškova su zapravo iznenađujuće jeftini - izgradnja Kipa slobode ili Big Bena danas bi bila jeftinija od kupovine apartmana na Menhetnu.
 
Donosimo celu listu znamenitosti i njihove procenjene vrednosti u američkim dolarima, rangirane od najskuplje prema najjeftinijoj:
 
1. Piramide u Gizi - 878 miliona dolara
 
2. Koloseum - 380 miliona dolara
 
3. Ajfelova kula - 31 milion dolara
 
4. Krivi toranj u Pizi - četiri miliona dolara
 
5. Hrist spasitelj u Riju - 1,5 miliona dolara
 
6. Kip slobode - 1,3 miliona dolara
 
7. Big Ben - 222.000 dolara

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.