VIDEO: Ulica u Velsu najstrmija na svetu

Ginisova knjiga rekorda proglasila je krivudavu ulicu u severozapadnom Velsu najstrmijom na svetu, pa je dosadašnji rekorder, ulica na Novom Zelandu s manjim nagibom ostala na drugom.
Ulica Ffordd Pen Llech koja se nalazi u istorijskom priobalnom gradu Harleču, poznatom po srednjevekovnom dvorcu, ima nagib od 37,45 odsto u poređenju s 35 odsto koliko je imala prethodna rekorderka, novozelandska ulica Boldvin.
 
"Izuzetno smo srećni što je ova ulica prepoznata kao najstrmija ulica na svetu, ne samo u Velsu, ne samo u Velikoj Britaniji, ne samo u Evropi, nego u celom svetu", rekao je Gvin Hidli, preduzetnik i istoričar arhitekture koji je stanovnik velškog gradića.
 
Po kriterijumima Ginisove knjige rekorda, ulica mora biti javna saobraćajnica, potpuno asfaltirana i duž nje se moraju uzdizati zgrade.
 
Novozelandska ulica Boldvin je, nakon što je evidentirana u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstrmija, doživela pravi turistički bum.
 
"Nadam se da stanovnici Harleča uživaju u novom rekordu te da će im to u grad dovesti mnoge nove ljude", rekao je Kreg Glendej, glavni i odgovorni urednik Ginisove knjige rekorda.
 
Istovremeno su neki stanovnici novozelandske ulice izrazili zadovoljstvo jer su se "rešili dosadašnje titule najstrmije ulice na svetu".
 
"Aleluja", rekla je Liza Tejt-Mening za "Otago Daily Times", dodavši da su joj se turisti već "popeli na vrh glave", jer izazivaju gužve i zaviruju joj kroz prozore.
 
  • arhiva

    17.07.2019 09:24
    Najstrmija pruga na svetu se nalazi u Americi na planini Mount Washington
    https://youtu.be/nny1nnpR1Hc

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.