FOTO: Utreht od 300 autobuskih stajališta napravio male oaze za pčele

S obzirom na to da populacija pčela na globalnom nivou i dalje opada, jedna pokrajina u Holandiji preduzima korake kako bi ovim oprašivačima dala nove ekosisteme.
Pretvarajući više od 300 autobuskih stanica u zelena čvorišta, Utreht uvodi nova rešenja kako uravnotežiti životnu sredinu u urbanim sredinama.
 
Utreht, četvrti po veličini grad u Holandiji, opremio je 316 autobuskih stanica zelenim krovovima, LED rasvetom i klupama od bambusa. 
 
Međutim, važno je istaći da ovi zeleni krovovi ne doprinose samo gradskom biodiverzitetu stvaranjem novog utočišta za pčele i druge insekte, već pomaže i u skupljanju prašine, skladištenju kišnice i doprinosi hlađenju tokom vrelih letnjih dana.
 
 
Takođe, ovaj grad radi i na što većoj promociji tzv. zelene politike. 
 
On čak nudi subvencije za one koji žele da instaliraju svoj zeleni krov ili solarne panele. Gradske vlasti savetuju i to da je dobro vreme za postavljanje zelenog krova onda kada se stari "istroši", a da bi građani imali pravo na subvenciju krov mora biti veći od 20 kvadratnih metara.
 
  • Cuca

    21.07.2019 23:53
    Za pomerance
    Nije losa ideja, kod nas je bolje da se napravi prostor za kerove-da zapisavaju sa stanice. Pcela ionako nema. Ostali su jos samo komarci.
  • PreduMzetnik

    21.07.2019 23:17
    Ja imam ideju za stale ako bi me neko saslusao.
  • M

    21.07.2019 22:34
    @ex Pezos
    Pre ce biti da "provincijalci" unistavaju stajalista,primer stajalista kod Hladnjace.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti